Index Vakbarát Hírportál

Mit nézzen karácsonykor, ha unja a Reszkessetek betörőket?

2020. december 24., csütörtök 06:18

Norvég szociológiai filmdráma, amihez a nyelvet sem kell tudni, a Télapó rénszarvasát ápoló kislány az 1980-as évekből, vagy a kötelező nyálas vígjáték, ami még nézhető is.

Öt kevésbé ismert ünnepi film, amelyek legalább annyira tipikusan karácsonyiak, mint a Grincs vagy az Igazából szerelem.

Északi karácsony (Hjem Til Jul)

Íme, egy film, amitől az embernek garantáltan elakad a szava, már csak azért is, mert a szinte művészfilm akaratlanul is gondolkodásra készteti az embert.

Na persze nem mindig a jó értelemben, hiszen egyes jeleneteknél a zavarodottság és az értetlenkedés váltja fel a mély lélektani és szociológiai elemeket.

A film családok és barátok karácsony estéjét mutatja be egy norvég kisvárosban. A szereplők mindegyike valamilyen problémával találja szemben magát, az ünnepi atmoszféra pedig tovább bonyolítja a történéseket. A karakterek között látható egy a feleségét este magára hagyó orvos, aki a Kisjézusra emlékeztető körülmények között segíti világra egy menekült család gyermekét, egy féltékeny édesapa, aki az egykori felesége új szerelmét bosszulja meg, hogy a gyermekeivel lehessen, illetve egy kisfiú, aki a muszlim (a karácsonyt nem ünneplő) barátnőjével üti el az időt, sőt még hazudni is képes a szokásairól, csak hogy elnyerje a kislány tetszését.

Aki szereti a nyugalmas, de meghökkentő filmeket – szövegből nem sok jutott –, annak biztosan tetszeni fog. (Videa) 

Karácsonyi meglepi  (Happiest Season)

A Clea DuVall rendezte film – természetesen – egy női szerelmespár karácsonyát mutatja be. Abby (Kristen Stewart) anyja és apja már nem él, Harper (Mackenzie Davis) rokonai pedig nem tudják, hogy a lányuk egy nővel jár. Abby a szülei halála óta nem szereti az ünnepeket, ezért Harper egyedül indul a szüleihez karácsonyozni, ám végül a barátnőjét is magával viszi.

Igen ám, de a konzervatív család előtt titkolniuk kell a kapcsolatukat, így szobatársnak álcázzák magukat.

A mintagyerek Harper apja és anyja kedvére igyekszik tenni, ám hamar kiderül, hogy sem az ősök, sem a lány két nővére nem mintaember, sőt... A legidősebb lány a válását hallgatja el, míg a kisebbik a kirekesztettségének ad hangot. A családi partin mindenre fény derül, de vajon elfogadja-e az „elfajzott” gyerekeket a prűd házaspár a szeretet ünnepén? A moziból kiderül, hogy Kristen Stewart nem rossz színésznő, csak az Alkonyatban nem adta önmagát, nem mellesleg alig pár hete jelent meg a film, tehát még nem lerágott csont. (Hulu)

Karácsony 9-től 5-ig (Christmas 9 to 5)

Az HBO GO-n megtekinthető film egy újságírónak biztosan, de a kiskereskedelemben dolgozóknak is témába vág. A főszereplő Jennifer (Tiya Sircar) bűnügyi riporter, aki a fejébe veszi, hogy az újság címlapjára kerül, ehhez azonban valami ütős sztorit kell produkálnia.

Chicago utolsó működő családi vállalkozásánál, a szebb korokat is megélt Desmond’s áruházban vállal munkát inkognitóban a karácsonyi időszakban, hogy „titkosszolgálati eszközökkel” a boltról és a boltból tudósítson.

A kilétét és indíttatását titokban tartó lány és a fiatal főnök fiú (Joe Dinicol) borítékolhatóan egymásra talál, ám az áruházból kiszivárgó rejtélyes beszámolók és kulisszatitkok hamar gyanút keltenek a családi vállalkozás dolgozóiban. Fontosabb az üzlet a szerelemnél, vagy megmentheti a lelkiismeret a csőd szélén álló céget a teljes összeomlástól? (HBO GO) 

Négy karácsony (Four Christmases)

Brad (Vince Vaughn) és Kate (Reese Witherspoon) kapcsolata irigylésre méltóan zökkenőmentes, amihez talán az is hozzátesz, hogy nem akarnak sem gyereket, sem házasságot – csak egymást. Igen ám, de mindkét fél szülei elváltak, így a párnak négyfelé kellene szakadni az ünnepek alatt.

Mennek ők minden irányba, csak a szülőkhöz nem, kikerülve a kötelező családi drámát a vacsoraasztal körül.

Ezt a karácsonyt is a Fidzsi-szigeteken töltenék, ha egy hóvihar miatt nem hiúsult volna meg a tervük. Kénytelenek tehát meglátogatni mind a négy családot. A szenteste harmonikusnak semmiképpen sem mondható napján azonban – a kapcsolat tönkremenetele ellenére – rádöbbennek, hogy igenis hiányzik az életükből az elkötelezettség, és hogy az ő közös kis családjuk is egy kelekótya famíliává terebélyesedjen. (Netflix)

Prancer

Befejezésként jöjjön egy szarvasos film 1989-ből, ami nem Rudolf, hanem Prancer, magyarul Pompás sorsát tárja a nézők elé. Mi lehet karácsonyibb, mint egy beteg rénszarvas, akit egy Mikulás- és állatimádó kislány (Rebecca Harrell Tickell) szeretete gyógyít meg?

Talán csak az, hogy a gyereknek az elszegényedés szélén álló mogorva apja fagyos szívét is sikerül megolvasztania, csakúgy, mint a bátyjáét és a kisváros többi lakójáét.

Az elkóborolt mutatványosnak aposztrofált állatról kiderül, hogy nem az, akinek a nép hitte, hanem valóban a Mikulás egyik szánhúzója. A kislány persze előre tudta... A film a gyerekeknél, illetve a 80-as, 90-es években felnőttek körében biztos siker, de családi mozinak sem utolsó, hiszen nem elcsépelt sztori. (Több videómegosztón)

Rovatok