Index Vakbarát Hírportál

Népszokásaink formálják a karácsonyainkat

2020. december 26., szombat 14:10

Számtalan karácsonyi népszokásunk létezik, bár ezeknek nagy százaléka kikopott, bizonyos része pedig átalakulva ivódott bele a családok szokásaiba.

Mikor még nem a sarki bolt jelentette a megoldást, ha elfogyott otthon valami, hanem a kőkemény munka, számítottak a körülmények. Időjárás, betegségek, bármi, ami hatással volt arra, hogy lesz-e kenyér az asztalon. A népszokások jelentős részével az emberek próbálták kicsit visszavenni az irányítást a sorsuk felett, befolyásolni a szerencsét vagy legalább reményt és erőt adni maguknak a következő egy év viszontagságaihoz. Ezek a szokások keveredtek a vallási kötődésű szertartásokkal, így kialakultak az ünnepi hagyományok.

Böjt, puskalövés és megérdemelt fokhagyma

A betlehemezés egy olyan ünnepváró szokás, ami a leginkább jellemző még ma is. Régen is arról szólt, hogy gyerekek és/vagy felnőttek főleg a pásztorok szemszögén keresztül adták elő egy játékban a Megváltó születését. A legtöbb család december 24-én éjfélig szigorú böjtöt is tartott. Az étkezőasztal az oltár egyfajta jelképe volt, és az óév terméseivel terítették meg.

A plébános karácsony estéjén körbejárt a kántorral és egy csengettyűs gyerekkel, hogy megáldja a házakat. A pap áldása jelképezte a családba betérő Kisjézust, aki éjfélkor érkezett meg a földre, ezt követően vagy az éjféli mise után pedig kezdetét vehette a lakoma.

Sok helyen ezt megelőzően a családfő az udvaron égbe lőtt a puskájával, hogy ezzel űzze el a gonosz szellemeket, bár a ház körüli kutyák ezt a szokást bizonyára annyira díjazták, mint a modern kor ebei a szilveszteri tűzijátékot. 

A vacsoraasztalhoz pedig úgy ültek le, hogy már teríték és étel legyen rajta, a gazdasszony pedig nem állhatott fel az asztaltól a vacsora alatt, mert ezzel azt kockáztatta volna, hogy jól tojó tyúkjai legyenek.

A lakomát dióval és almával, mézbe mártott fokhagymával, esetleg ostyával kezdték.

Mit nekünk csokit, vagy csalunk?!

Karácsony táján sok szokás adománygyűjtő célt is szolgált.

Igazából annyi adománygyűjtő szokás létezett, hogy szinte mindenki adott és kapott is.

Ezek az ajándékok persze nem a legújabb iPhone-t vagy a Lego Batmant jelentették. Almát, magokat, gyümölcsöt, később süteményt. A családtagok ezeket adták egymásnak, és a napokig megterített asztal is azt a célt szolgálta, hogy ha valaki átjön vendégségbe, ő is kapjon valamit.

Édes táplálék a Jézuska

A karácsonyfa állítása nem tartozik a legrégebbi szokások közé, csupán a 19. század második felében terjedt el Magyarországon.

Ha pedig elvonatkoztatunk a karácsony vallási jelentéseitől, és azt nézzük, hogy az emberek egykor a téli napfordulót ünnepelték ilyenkor, azaz ekkor zárták le az óévet, és készültek az újra, a karácsonyfa állítása előtt is szokás volt egy termőágat hazavinni, valamit, ami az állandóságra és a megújulásra emlékeztetett, ami lehetett fenyőág, fagyöngy.

A névnapok mögött

István napjától, azaz december 26-tól regősök járták az utcákat. A regölés nem csupán a kereszténységhez köthető: termékenységvarázsló rítus. Ezt a középkorban vízkereszt után végezték, de a karácsony ünnepének kialakulásakor Szent István napjához került. A regősök csörgős dobbal, láncos bottal, dudával, kereplővel zajongva járták a házakat, köszöntőket mondva bőséget és boldogságot kívántak, és a hajadon lányoknak férjet.

mondani sem kell, hogy az általában hetyke legényekből álló csoportok a regölésért cserébe ajándékokkal távoztak.

Szent János napja, azaz december 27-e egy olyan szokáshoz vezethető vissza, amit az alkoholfogyasztási szokásokat vizsgáló kutatások alapján majdnem minden magyar azonnal ért. Ezen a napon minden család bort vitt a templomba, hogy ott megáldják azt. Ennek különösen nagy jelentőséget tulajdonítottak, a szentelt borból öntöttek a sima boroshordókba is, hogy biztos legyen, az megfelelő folyamatokon megy keresztül, azaz: jó évjárat lesz.

Ez a szokás bortermelők körében a mai napig megtalálható.

Az idei egy olyan karácsony, ahol az sem lesz biztos, hogy együtt tudunk lenni azokkal a szeretteinkkel, akikkel az ünnepet töltenénk. Szerencsére olyan korban élünk, ahol a technikai feltételek lehetővé teszik, hogy ha csak virtuálisan is, de egy asztalnál lakmározzon a család a diós és a mákos bejgliből, amiről már azt is tudjuk, miért épp ezekkel a töltelékekkel készültek.

Borítókép: A helyi székelykör tagjai csobánolnak a Bács-Kiskun megyei Garán 2019. december 20-án. A bukovinai székelyek betlehemes játéka a csobánokról, azaz hegyi pásztorokról elnevezett csobánolás, amely szerepel a szellemi kulturális örökség nemzeti listáján. MTI/Sóki Tamás

Rovatok