Index Vakbarát Hírportál

A hegyvidéki önkormányzat még nem ismeri Makovecz Imre katedrálisának végső terveit

2021. január 2., szombat 18:43 | aznap frissítve

Tíz éve küzd Makovecz Imre egykori munkatársa, Nagy Ervin, hogy végre megépítsék barátja és mestere fő művét. Az organikus építészet magyar megteremtője haláláig dolgozott egy katedrális tervein, melyet a XII. kerületben akart felépíteni.

Nagy Ervin, Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze 2011-től 2014-ig országos főépítészként dolgozott, előtte öt évig ő volt a XII. kerület főépítésze. Ma is azt szeretné, ha Makovecz Imre szülőhelyén, a kerületben épülhetne fel a szakrális épület – derült ki a Hír TV Credo című műsorából 2021 első napján.

Makovecz Imrét mellőzték a rendszerváltás előtt Budapesten: a világhírűvé vált magyar alkotónak egyetlen középülete sem valósulhatott meg szülővárosában.

A spirituális építőművész az Apor Vilmos térre készítette el egy plébániatemplom terveit. Később ezeket átdolgozta, és egy katedrálist tervezett, amely fia, Makovecz Pál szerint egyedülálló műalkotás, és zarándokhely is lehetne, ha megvalósul. A Heti Válasz 2011-es újságcikke alapján a kormány és a katolikus egyház sem támogatta az akkori áron tízmilliárd forintos költségűre becsült beruházást.

Nagy Ervin elmondta, hogy az utóbbi öt évben napi 8-10 órát dolgozik azért, hogy mégis felépülhessen mestere fő műve.

Véleménye szerint gyakorlatilag ez az ország legjobban előkészített építkezése, minden részletet kidolgoztak, a szobrokat, a kőfaragómunkákat is előkészítették, korszerű számítógépes technikával folyamatosan készítik a CAD- (Computer-aided design) modelleket.

Makovecz Pál úgy véli, hogy édesapja katedrálisa „égbetörőbb és kifejezőbb”, mint Gaudí világhírű hagyatéka, a barcelonai Sagrada Familia.

A katedrális falain kétszáz angyal vigyázza a híveket. 

A szobrokat Melocco Miklós tervezi.

A pontos rajzok többsége készen van, csak arra várnak, hogy a kőfaragó műhelyben elkezdjék a munkát.

„Ehhez persze jó kő is kell!” – szögezte le Nagy Ervin, amikor arról kérdezte a riporter, hogy mennyi idő alatt készülhet el Makovecz katedrálisa. Az építész szerint, ha azonnal nekilátnának, akkor is legalább tíz évbe telne, hogy csodájára járhassanak a hívők és az építészeti látványosságokat kedvelők Makovecz megvalósult álmának.

Ehhez helyszín kéne, meg nyilván rengeteg pénz, de „szabad országban élünk, elmentek az oroszok, miért ne építenénk meg?” – bizakodik Nagy Ervin.

Nem ismerik a végső terveket

„A Makovecz Imre-életmű csúcspontjának tartott felső-krisztinavárosi katedrális tervezése egészen 2005-re nyúlik vissza, amikor meghívásos tervpályázatot írt ki a Hegyvidéki Önkormányzat az Apor Vilmos tér építészeti környezetének rendezésére” – válaszolta az Index érdeklődésére Arató Zsolt, a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat sajtófőnöke.

A pályázatot a Makovecz Imre által tervezett „Szentek és Kárhozottak Temploma” tervdokumentációja nyerte. A templom megvalósulását a kerület a kezdetektől támogatta, a területre vonatkozó építési szabályzatot is Makovecz Imre 2005-ös pályázati terve alapján módosította.

„A jelenlegi híradásokból és a Makovecz-életművet bemutató kiállításról megismert templomtervek a pályázathoz képest nagyszabásúbb épületet mutatnak. Önkormányzatunk ezeket a terveket még nem ismeri, ezért

szakmailag még nem tudtuk megvizsgálni, hogy az eredeti helyszín, a buszvégállomás és a bevásárlóközpont által beszűkült tér méltó helyszíne tud-e lenni a templom megvalósításának, valamint hogy a telken az egyház által 2005 óta végzett fejlesztések akadályozzák-e a tervezett építkezést.”

Arató Zsolt hozzátette: Nagy Ervin, a XII. kerület korábbi főépítésze különösen szívén viseli a templom megvalósulását, a mai napig sokat dolgozik érte. A Hegyvidéki Önkormányzat továbbra is elkötelezett támogatója a Makovecz Imre által tervezett templom eredeti, vagy más helyszínen történő megvalósításának.

(Borítókép: Látogatók nézik a Makovecz Imre életművéből nyílt válogatott kiállítást a Pesti Vigadóban 2014. szeptember 10-én – az előtérben a Felső Krisztinavárosi Szent Mihály-templom óriásmodellje. Fotó: Balaton József / MTI)

Rovatok