Index Vakbarát Hírportál

Zukor Adolf nélkül ma más volna Hollywood

2021. január 7., csütörtök 06:04

Zukor Adolph-emléknapot tart a Magyar Hollywood Tanács. A testület két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a hollywoodi filmgyártás egyik meghatározó alakjának, a Paramount Pictures alapítójának születésnapját (1873. január 7.) emléknappá nyilvánítja.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsén, Zukor szülőfalujában azóta minden évben január 7-én a Zukor Adolph Művelődési Házban elhelyezett emléktáblánál emlékeznek meg Zukor életművéről. Idén a Covid-járvány miatt a tanács ismert filmesek részvételével zoom-konferencián idézi fel a nagy magyar stúdióalapító életét, hatását és örökségét a filmvilágban.

A Magyar Hollywood Tanács 2018-ban létrehozta az Adolph Zukor-díjat is, amit olyan művészek, közéleti személyiségek érdemelhetnek ki, akiknek munkássága a magyar filmművészet múltjának és jelenének hírnevét erősíti, valamint életük során olyan példamutató magatartást tanúsítanak, amellyel követendő példát állítanak mások, különösen a következő generáció tagjai elé. 

A díjat elsőként Szakcsi Lakatos Béla, a nemzet művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező és Horváth Károly Liszt Ferenc-díjas énekes kapta meg, de azóta Adolph Zukor-díjas Herendi Gábor filmrendező, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és Koltai Róbert színművész is.

Zukor Adolf 1949-ben életművéért Oscar-díjat kapott. Az indoklásban ez állt: a játékfilm atyjának, a filmiparban eltöltött negyvenéves szolgálatért. A hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója, Ricse szülöttje 1976. június 10-én, 103 éves korában hunyt el Los Angelesben.

MAGYAR HOLLYWOOD TANÁCS

Bokor Balázs 2012-ben tért vissza Magyarországra Los Angeles-i főkonzuli megbízatásából, 2016-ban hozta létre a Magyar Hollywood Tanács nevű civil szervezetet. A tanácsnak ma már több mint 300 tagja van. Elnök: Bokor Balázs, alelnök: Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező. Elnökségi tagok: Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító-igazgatója, Csupó Gábor Los Angeles-i filmrendező, animátor, zeneszerző, Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere, Dr. Erdélyi György ügyvéd, Vécsi István, Ricse polgármestere, Havas Miklós producer, Kuller József, az Ingatlanbank vezérigazgatója, Mathiász Gábor, a Magyar Hungarikum Szövetség alelnöke.

Borítókép: Henry Groskinsky (Adolph Zukor balra)

Rovatok