Index Vakbarát Hírportál

Mindent elmesélt Elon Musk anyja

2021. január 16., szombat 14:20

Maye Musk életrajza az elakadt nők bibliája.

A hetvenkét éves, kanadai születésű Maye Musk sokáig arról volt híres, hogy felnevelt egy igazi vasembert, Elon Muskot, aki világ leggazdagabb embereként zárta a 2020-as évet. Ezenkívül van még egy szintén sikeres fia, Kimbal, aki a fenntartható élelmiszeripar fontos szereplője, és egy Tosca nevű lánya, aki a filmgyártásban sikeres.

Musk anyuka pedig bár világéletében modellkedett, hatvankilenc évesen lett CoverGirl modell.

Legnagyobb sikereit mára ikonikusnak mondható, hófehér rövid frizurája hozta meg neki. Élete viszont olyan regényes, hogy kitalálni sem lehetett volna izgalmasabbat.

A sikerre nincsen pontos recept, de talán Maye Musk Egy nőnek legyenek tervei című életrajzi könyve jár a legközelebb hozzá.

Maga a könyv nem egy jól megírt, önmagában is élvezhető produktum, viszont a történet, amit elmesél benne, azaz Maye Musk élete olyan tanulságos és izgalmas, hogy pár perc után letehetetlen olvasmánnyá válik.

Mivel a szüleiről is ejt pár szót, és megismerhetjük a múltját, így érdekes végigtekinteni a család történetén. Adott egy életigenlő és vidám apuka, egy ösztönösen jó anya, akik a szerelemből, szeretetből, kalandvágyból és tudatos tervezésből olyan mentalitást adtak át lányuknak, ami az élete összes nehézségén végigsegítette – hogy aztán ezt a már vele is formálódott világszemléletet továbbadja saját gyerekeinek, akik valószínűleg ugyanezt teszik Musk anyuka tizenegy unokájával.

Maye Musk szülei hihetetlenül impulzív személyek voltak; édesapja például vett egy repülőt, mert egyszer autóval elhaladt egy eladó példány mellett. Feleségét vonatra rakta, hazaküldte, mivel pénz híján az autót cserélte a szárnyas gépre. Pilótát bérelt, és hazarepült.

Majd a szülők hónuk alá kapták gyermekeiket, leszerelték a repülő szárnyait, hogy felférjenek vele egy óceánjáróra, és Afrikába költöztek. Ott célirányosan egy kiszemelt városba indultak, de útközben beleszerettek egy másikba, amit lila virágok borítottak, így inkább úgy döntöttek, ott nevelik fel gyermekeiket és kezdenek új életet.

Ez az élet pedig kalandosra sikeredett. Apja minden nyáron a Kalahári-sivatagba vitte őket nyaralni, ami abból állt, hogy egy autóval, feleséggel, gyerekekkel és háromheti víz- és élelemkészlettel egy elveszett város után nyomoztak.

Megtanultak nélkülözni, és megtanulták azt, milyen egymásra számítani, együtt lenni, nevetni és a túlélés érdekében tudatosan tervezni.

Ilyen alapokkal a háta mögött vágott neki a fiatal Maye Musk az önálló életnek, amit sikerült két örök szakmaszerelemmel (dietetikus és modell), plusz egy szörnyű házassággal megkezdenie. Tíz év után tudott elválni férjétől, aki rendszeresen bántalmazta fizikailag és verbálisan, így 31 évesen már egyedül nevelte három gyermekét, a kis Elont, Kimbalt és Toscát.

Maye Musk egy igazi terminátor, végigküzdötte az életét, anyagi nehézségekkel és rengeteg újrakezdéssel. Sokszor kellett költöznie, volt, amikor a férjétől akart távolabb kerülni, máskor a munka miatt kellett lépnie.

Amikor végre megtalálta az anyagi biztonságot, a karrierje mint dietetikus sínen volt. Modellkedni is rengeteget hívták, az akkor tizenhét éves Elon Musk megkérte anyját, hogy költözzenek Maye szülőországába, így elhagyták Afrikát Kanadáért. Ott egyik napról a másikra kellett lábra állnia, mivel az afrikai ország kormánya zárolta a számláit.

De talált munkát, tudta folytatni tanulmányait, és a gyerekei is megtalálták iskoláikat.

Maye Musk állítja, hogy gyermekeit, ugyanúgy, mint őt a szülei, felnőttként kezelte, és mindig engedte nekik, hogy maguk találják ki, mit szeretnének csinálni. Ettől függetlenül, mivel nem volt más segítsége, sokszor vonta be őket a munkájába, ahogyan anno ő is dolgozott gyerekként az apjának.

Kanadában újra kellett kezdenie az életét, kialakítani ottani praxisát. Elérte, hogy lehessen hiteltörténete, ezáltal hitelkártyája, annak következtében pedig olyan dolgai, amik megkönnyítik a hétköznapjait. Például autó.

Mire ez kialakult, a gyerekek kirepültek a fészekből, viszont szerették volna maguk mellett tudni anyjukat, így következett New York. Azzal együtt pedig vízumkérelmek, újabb hiteltörténet kialakítása, praxisok felépítése. Hiába tanult már Afrikában, Kanadában, és dolgozott dietetikusként a szakmájában évtizedek óta, ahhoz, hogy Amerikában is el tudjon helyezkedni, mindent újra kellett tanulnia, és mindenből újra kellett vizsgáznia.

A könyv folyamatos hullámvölgyek és dombok sora, miközben tudjuk, hogy a történet vége egy hatalmas hegy.

Leírja döntéseinek miértjét, a dolgokhoz való hozzáállását és azt, hogyan tudott mindenből erősebb lenni. Hihetetlen történeteket mesél el, melyekből már egy is sok lenne egy átlagember életében, itt viszont fejezeteken keresztül példák sorát kapjuk.

Ez a könyv igazán képes motiválni az olvasót. Maye Muskból olyan erő árad, ami még a lapokból is feltölti az embert, és ezek nem csak üres szavak. Gyakorlati dolgokat ír le, amiket bárki megfogadhat. Úgy tekint vissza az életére, hogy tanulságokat fogalmaz meg minden helyzetről, és ezáltal leszűrhetővé és megtanulhatóvá válik a mentalitása.

Maye Musk józanul gondolkodó, földhözragadt ember, akit akárhányszor küldtek is padlóra, onnan mindig felállt.

A könyv elolvasása azt a hitet erősíti meg az emberben, hogy minden dolog a saját döntéseinken múlik. Viszont a döntéseinkhez tervek kellenek. És egy nőnek mindig legyenek tervei.

A könyv itthon az Európa Kiadó gondozásában jelent meg magyarul.

(Borítókép: Maye Musk. Fotó:  Paul Archuleta / Getty Images Hungary)

Rovatok