Michelin-csillagot kapott egy délnyugat-franciaországi vegán étterem. Az ONA nevű vendéglátóhely kizárólag növényi eredetű ételeket szolgál fel, és az országban elsőként kapta meg a gasztronómia legrangosabb kitüntetését – írta a The Guardian.
Az étterem Ares városában, Bordeaux közelében található. Neve röviden ONA, azaz Origine Non Animale, amely magyarra fordítva a „nem állati eredetű” kezdőbetűiből áll össze. Az ONA 2016-ban nyílt, alapítását egy közösségi finanszírozású kampány, valamint a bank által nyújtott hitel tette lehetővé.
Olyan érzés volt, mintha elütne egy vonat
– nyilatkozta a tulajdonos, Claire Vallée arról a pillanatról, amikor felhívta a Guide Michelin, és tájékoztatta őt a döntésről. A fiatal nő egyébként egy zöld csillagot is kapott, amit a Michelin tavaly vezetett be azért, hogy elismerje azokat az éttermeket, amelyek üzemeltetésében nagy hangsúlyt kapnak az úgynevezett etikus gyakorlatok.
Vallée-t egyébként, mint mondta, kezdetben elutasították a bankok, mondván, hogy bizonytalan és kockázatos a veganizmus jövője, és nem tartották jó ötletnek, hogy az óceán partján fekvő Arcachon-öbölben akarta megnyitni éttermét.
Ezután döntött úgy, hogy gyűjtésbe kezd, majd egy banknál próbálkozott, amely támogatta a zöld, etikus projekteket. A fiatal séf sokszor kérdezi magától, hogy vajon elég jó-e, amit csinál, mert tisztában van vele, hogy a növényi alapú főzés kihívásokkal teli, és mindig innovatívnak kell lennie. Úgy véli, hogy minden esetben az a legfontosabb, hogy élvezze, amit csinál, ezt pedig a most bezsebelt elismerés is alátámasztja.
A lap szerint Vallée a vegán gasztronómia úttörőjének számít, a séf azonban elmondta, hogy azért vannak elődjei, akiket szívesen követ, ilyen például a berlini Jean-Christian Jury.