Index Vakbarát Hírportál

Kicsoda az Egyesült Államok első női alelnöke?

2021. január 26., kedd 21:53

Az Egyesült Államok első női alelnökéről Dan Morain veterán újságíró írt életrajzi könyvet, amely Magyarországon már a beiktatása napján megjelent. Az 56 éves politikus nemcsak ebben az első. Ő volt az első színes bőrű nő, akit kerületi ügyésznek választottak. Az első nő, aki államügyész lett Kalifornia államban. És az első szenátor, aki indiai bevándorlóktól származik. 

Nevét aligha ismerték sokan néhány évvel, de akár még néhány hónappal ezelőtt is, pedig a Time magazin 2020 legsikeresebb nőjének választotta. Kamala Harris szinte a semmiből emelkedett fel a csúcsra, életútja számos tanulságos történetet rejt magában arról, hogyan lehet a hátrányos helyzetű indíttatást a visszájára fordítani.

Kamala útja – Egy amerikai élet című életrajzból kiderül, nehéz gyermekkora után hogyan lett könyörtelen vitapartnerként ismert, félelmetes ügyész és Kalifornia tudathasadásos kultúrájában ügyesen boldoguló politikus. A kötet taglalja, miként vezetett be San Francisco államügyészeként innovatív módszereket az iskolakerülés leküzdésére, a bűnbandák semlegesítésére, valamint a szexmunkások védelme érdekében, hogy aztán Kalifornia első színes bőrű főügyésznője legyen.

Dan Morain kendőzetlenül ír a könyvben a ravasz stratégáról, aki nem fél belevetni magát Kalifornia könyöklős politikai világába, de ha kell, képes kesztyűs kézzel bánni ellenfeleivel. Megismerhetjük Harris kockázatkedvelő oldalát, amikor mindössze ötévnyi főügyészi tapasztalattal maga mögött támogatásáról biztosította az akkoriban teljesen esélytelennek gondolt Barack Obama jelölését. De megtudhatjuk azt is, milyen zseniális kampányt folytatott, amelynek eredményeképpen Joe Biden őt kérte fel alelnökjelöltnek.


 

Rovatok