Index Vakbarát Hírportál

Magától tanult meg magyarul Abraham Lincoln leszármazottja

2021. január 29., péntek 08:59

Amint véget ér a koronavírus-járvány, valószínűleg az első útja Magyarországra vezet András Lincolnnak. A 33 éves, Annapolisban élő férfi ükapja rokonságban állt a tizenhatodik amerikai elnökkel, 

így András a szó szoros értelmében Abraham Lincoln leszármazottja.

Anyai ágon magyar gyökerekkel is rendelkezik, emiatt tanulta meg a nyelvünket, amiről bár úgy tartják, a világ egyik legnehezebbje, András mégis tökéletesen beszéli – írja a Blikk.

Sokszor gondolok a dédszüleimre. Belegondolni is nehéz, mennyi mindent áldoztak fel azért, hogy a családjuknak jobb élete legyen. Nem akartam, hogy ezt bárki elfelejtse. Évekkel ezelőtt rengeteg magyar nyelvű füzetet, okmányt találtam, ezeket meg akartam érteni, hajtott a kíváncsiság, hogy megismerjem a múltjukat. Nálunk, Amerikában egy emlékmű maximum 150 éves, míg Magyarországon 600 éves vagy annál régebbi várakat is lehet látni. A vidéki táj is lenyűgöző! Óriási élmény volt, amikor a barátaimmal túzok madarakat néztünk a Hortobágyon

– meséli a bulvárlapnak András, aki 2012-ben, a művészeti egyetem elvégzése után döntött úgy, kilenc hónapra Magyarországra költözik, hogy megismerje ősei kultúráját, történelmét. Dunavarsányban élt és dolgozott önkéntesként.

András énektudása lenyűgöző, rengeteg dalt tölt fel a legnagyobb videómegosztó csatornára, amelyek óriási sikert aratnak a MagyarLincoln nevű felületen. 2014-ben megszerezte a magyar állampolgárságot is. Utoljára 2018-ban járt nálunk. Ahogy mondja, amint véget ér a járvány és biztonságosan lehet utazni, újra Magyarországra látogat.

Húz a szívem a második hazámba, honvágyam van. Hiányzik a kárpátaljai családom, a Magyarországon élő barátaim, a magyar ételek. Töltött káposzta, rakott krumpli. Hmm... Alig várom, jó lesz újra otthon.

Rovatok