Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál, cáfol a Libri, nem vonta ki Kepes könyvét a forgalomból

2021. január 30., szombat 15:10

Ugyan Kepes művét jelenleg csak e-book formájában lehet megrendelni, a Libri állítja, nem vonta ki sem Kepes könyvét, sem más szerzők műveit a forgalomból.

Kepes András FB-posztja a napokban lavinát indított el.

A népszerű exműsorvezető, író ugyanis megosztotta követőivel, hogy kiadója, a Libri kivonta a forgalomból nagy sikerű kötetét,

A boldog hülye és az okos depressziós című művet.

Később aztán törölte posztját a Libri kérésére, és ezt is posztolta.

A Libri–Bookline arra kért, töröljem a velük kapcsolatos két posztomat. Azért, hogy kiderüljön, lám, az „okos” nemcsak „depressziós” lehet, hanem engedékeny is, a békesség jegyében megteszem ezt a gesztust. A boltokból és a sikerlistákról eltüntetett könyvemből azért idéznék néhány sort, hogy mire jutottam a boldogságot és a bölcsességet illetően: „Amikor nem anyagi javaktól, hatalomtól, sikertől reméljük a boldogságot, nem azon emésztjük magunkat, hogy nem tudjuk a másikat a saját képünkre formálni, miközben magunkat sem hagyjuk nyomasztani, hanem a tudatosság segítségével felülemelkedünk a frusztráló helyzeten.”

Ahogy az Index már korábban megírta, a 

Libri azért tüntethette el polcairól a szerzők könyveit, mert február 1-től az Open Books nevezetű kiadónál fogják megjelentetni a köteteiket sok más, korábban libris szerzőével együtt.

Az Open Books Invest Kft. üzemeltetésében és irányításában a Libri-alapító Halmos Ádám és a Libri volt PR-igazgatója, Bücher András is részt fog venni.

Halmos Ádám, az Open Books egyik alapító tulajdonosa ezzel kapcsolatban az Indexnek megerősítette, hogy amint hivatalos jelzés érkezik az általuk képviselt művek iránti olvasói és kereskedelmi igényről, haladéktalanul a könyvkereskedők rendelkezésére bocsátják azokat.

Az Open Books FB-oldalán írja: „Büszkék vagyunk arra, hogy olyan, hazai és nemzetközi szinten egyaránt kiemelkedő jelentőségű szerzők bízták könyveik gondozását ránk, akik milliókat inspiráltak írásaikkal, felfedezéseikkel, a világot építő támogató munkájukkal.

Február 1-jét követően olyan kivételes gondolkodók művei jelennek meg kiadásunkban, mint

Az Index (nem a Libritől származó) információi szerint Kepes könyvére jelenleg is úgy szól a szerződés, hogy az első 45 ezer példányt adja ki a Libri, utána pedig mehet más kiadóhoz, jelen esetben az Open Bookshoz, ám amíg nem fogyott el a 45 ezer példány, nem indulhat el a további kiadás, és ez veszteséget okozhat a szerzőnek.

A Libri kiadó az Index korábbi cikkével kapcsolatban helyreigazítást kért az alábbi szöveggel:

A Libri a cáfolatok mellett az alábbiakat tudatta az Indexszel.

„A Libri üzleti partnerei – így különösen szerzői – üzleti érdekeinek szem előtt tartása, illetve megóvása mellett a Librinek nincs jogi lehetősége, hogy az ügyben konkrét tájékoztatást adjon. Jelenleg a Libri-könyvesboltok hálózatában a két szerző minden műve elérhető, A döntés e-könyv, Az ajándék print és e-könyv formájában is, A boldog hülye és az okos depressziós pedig e-könyv formájában megvásárolható. Pusztán technikai, illetve gyártási okok miatt fordulhat elő az, hogy egy-egy könyv nem kapható rövid ideig, de még ebben az átmeneti helyzetben is előrendelhető, és amint a készlet rendelkezésre áll, a Libri hálózatában minden érdeklődő számára elérhető lesz.”

A Libri arról tájékoztatta az Indexet, hogy 

tiszteletben tartja, ha valamely szerző saját kezdeményezése alapján nem kíván a kiadóval a továbbiakban együttműködni,

ez esetben nincs további joga kiadni a műveket. Ilyen esetekben a meglévő készleteket optimalizálja annak érdekében, hogy a szükségszerű átmenet minden esetben tiszta és egyszerű lehessen.

Rovatok