Index Vakbarát Hírportál

Szőcs Géza emlékére adnak koncertet a MÁV Szimfonikusok

2021. január 30., szombat 18:23

A novemberben elhunyt Szőcs Géza költő emlékére ad online koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar február 3-án este 7 órakor a Zeneakadémia nagyterméből. Az emlékkoncert karmestere Kesselyák Gergely.

Szőcs Géza a MÁV Szimfonikusoknak régi barátja volt, rendszeresen látogatta a zenekar hangversenyeit. Amikor 2017-ben Csaba Péter, a zenekar vezető karmestere megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi fokozatát, a kitüntetés ünnepélyes átadásán ő mondott ünnepi beszédet, kiemelve, hogy a kolozsvári születésű karmester életművével Erdély, a magyarság és a francia kultúra sok évtizedes kapcsolatait mélyítette tovább. 

A hangversenyen Mozart népszerű operaáriái mellett Fekete Gyula és Selmeczi György, a kortárs magyar opera jeles szerzőinek alkotásai hangoznak el az est szólistáinak (Kele Brigitta – szoprán, Fekete Attila – tenor, Kovács István – basszus) közreműködésével. Az esten Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze Szőcs Géza Hitvallás című írásából olvas föl részletet.

További különlegesség, hogy a kétrészes koncert szünetében a közönség az alkalomra készült Meglátni a szirént című kisfilmet láthatja, melynek rendező-forgatókönyvírója Farkas Wellmann Endre.

Az emlékkoncert megtekintése ingyenes. Az online közvetítés a MÁV Szimfonikus Zenekar YouTube-csatornáján érhető majd el. 

Rovatok