Index Vakbarát Hírportál

Szuper lehetőséget biztosít a könyvkölcsönzésre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

2021. február 8., hétfő 20:28

Könyvtári cserepontokon lehet kölcsönözni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból (FSZEK) szárdától. Ez járványügyi szempontból biztonságos lesz, mert a könyvtárakba való belépés nélkül lehet majd előzetesen könyveket kölcsönözni – írta az MTI.

Az FSZEK Központi Könyvtára és valamennyi tagkönyvtára 2020. november 11. óta zárva tart, mivel a kormány a járványügyi veszélyhelyzet miatt megtiltotta a könyvtárakban való tartózkodást. Az intézmény azonban több mint 200 ezer aktuális kölcsönzés lejárati idejét meghosszabbította.

Elérhetővé tették a könyvtári adatbázisukat is a tagok számára, sőt online regisztrációt követően azok is tudják használni, akik nem tagok. Mivel az online szolgáltatások nem helyettesítik a könyvkölcsönzést, ezért indították a könyvtári cserepont-szolgáltatást.

A könyvtári cserepontokon a bibliotékák zárva tartása mellett – ajtón vagy ablakon keresztül – lehetségessé válik a kölcsönzés. Kizárólag előzetesen megrendelt könyveket lehet elvinni, ezért a FSZEK olvasóbarát intézkedésként átmenetileg ingyenessé teszi az előjegyzést.

A cserepontok szerdától normál nyitvatartási időben kölcsönöznek, a kijárási tilalomra tekintettel pedig minden bibliotéka 18 órakor bezár. Az olvasók számára az utcai várakozás közben kötelező lesz a távolságtartás, illetve maszk viselése. Az FSZEK az olvasók biztonsága érdekében a visszavett könyveket 72 óra karantén után teszi újra hozzáférhetővé.

Az FSZEK a novemberi bezárás óta beszerzett csaknem 14 ezer új könyvet. A könyvtári cserepont-szolgáltatás részleteiről, nyitva tartásáról a könyvtár honlapján, a közösségi médiafelületeken és e-mailben is kapnak tájékoztatást az olvasók. 

A fővárosi Fidesz-Kdnp frakció is örömmel üdvözli, hogy tavaly őszi  kezdeményezésük nyomán a FSZEK Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – a  szakminisztériummal folytatott egyeztetések után –  újra lehetőséget  biztosít a könyvkölcsönzésre.  Ezzel az intézkedéssel számos vidéki városhoz hasonlóan, Budapesten is  több tízezer könyvbarát hódolhat újra az olvasás iránti szenvedélyének.

Rovatok