Index Vakbarát Hírportál

A szakadék széléről üzennek a könyvkiadók

2021. február 12., péntek 21:07

Könyvbaráti üdvözlettel küldött levelet Varga Mihály pénzügyminiszternek a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége (MKÉSZ). Pedig valójában azt kérik tőle, fontolja meg,

hogy a készülő TEÁOR-lista tételei közé vegyék fel az „5811 – Könyvkiadás” TEÁOR-számot is. Ezzel elősegíthetnék, hogy minden olyan könyvkiadó, amely megfelel a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön egyéb feltételeinek, felvehesse a hitelt, biztosíthassa a túlélését, és így tovább folytathassa hazai értékteremtő tevékenységét.

Az MKÉSZ azt követően fogalmazta meg javaslatát, hogy a kormány a gazdaság-újraindítási akcióterv részeként kamatmentes újraindítási gyorskölcsön elnevezéssel bevezet egy új hitelkonstrukciót, amellyel a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásokon segítene.

A könyvesszövetség levelében így fogalmaz: 

Könyvkiadásunk sokszínűsége nagyszerű értéke nemzeti kultúránknak. E sokszínűséget jelentős mértékben köszönhetjük az állandó értéket teremtő kis- és közepes méretű hazai könyvkiadóknak. Ezen vállalkozások közül számtalan sodródott a csőd szélére a mostani válság miatt, hiszen a tavaly tavaszi boltzár, majd az azt követő könyvesbolti forgalomcsökkenés (melyet a könyvpiacon az online kereskedelem ugrásszerű növekedése sem tudott ellensúlyozni) sokszor megoldhatatlannak tűnő kihívások elé állította ezeket az alkotóközösségeket.

A Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége szerint a vírus és a válság elhúzódása, a nemcsak könyves eseményként, de bevételi lehetőségként is fontos könyvfesztiválok sorozatos elmaradása tovább taszítja a szakadék felé a korábban is nehéz körülmények között működő kiadókat.

Rovatok