Index Vakbarát Hírportál

Újabb színészek vádolják abúzussal a Bosszúállók rendezőjét

2021. február 12., péntek 11:25

Bántalmazással vádolja Joss Whedont a  rendező sorozataiban és filmjeiben gyakorta szereplő Charisma Carpenter. A színésznő a közösségi oldalán azt írta, hogy a Bosszúállók és több amerikai televíziós sorozat rendezője sorozatosan visszaélt a hatalmával. 

Csaknem két évtizeden keresztül kellett tartanom a számat olyan dolgokról, amelyek mind a mai napig traumatizálnak 

– fedte most fel a Twitteren, konkrétan említve eseteket, amelyek tényleges egészségügyi problémákat okoztak nála, amellett, hogy az önbecsülését is teljesen tönkretették. Carpenter elárulja azt is, hogy miért várt a leleplezéssel ilyen sokáig, azt is elmondja,   hosszú ideig tartó terápiája és a #metoo-mozgalom hatására ismerte fel, hogy azelőtt nemcsak elnyomta fájdalmát, hanem állandóan mentségeket keresett a főnöke számára.

Szomorú, hogy 2021-ben a filmszakmában még mindig ott tartunk, hogy nem merjük a nyilvánosság előtt vállalni a véleményünket, inkább hallgatunk, hogy megtarthassuk az állásunkat

– fogalmaz Carpenter. Ő egyébként nem az első színész, aki megtörte a hallgatás falát.  Ray Fisher még tavaly tweetelte, hogy  Whedon viselkedése  Az igazság ligája  forgatásán „durva, bántalmazó, szakmaiatlan és teljességgel elfogadhatatlan” volt. 

Az igazság (ligájá)hoz tartozik, hogy ő akkor már nem dolgozott a rendezővel, Carpentert pedig rögtön a szülése után kirúgta Whedon a stábból. Akkor emiatt senki nem mert felszólamlani, mostanra viszont – a hollywoodi körökben bennfentes Variety beszámolója nyomán – többeknek is megjött a hangja. 

Amber Benson azt mondta, s ok olyasmi történt, amit még több mint húsz év múltán sem tudtak feldolgozni. Erre ráerősített  Sarah Michelle Gellar és  Michelle Trachtenberg is. 

 Instagram-posztjukban azt írják:

Tudjuk, mit tett a színfalak mögött.

Rovatok