Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen keresik fel az internetes könyvtárat

2021. február 18., csütörtök 18:37

Jelentősen növekszik az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtárának (MEK) látogatottsága: 2020-ban az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága, de a koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma idején a 70-80 százalékot is elérte a növekmény – tájékoztatta az MTI-t az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

Az idén megújulás előtt álló, huszonegyezer kötetet meghaladó digitális adatbázisra tavaly több mint 15 millió látogatást regisztráltak, a virtuális felületre most már naponta hatvanezernél is több olvasó kíváncsi. A leggyakrabban letöltött, hazai szerzőségű szépirodalmi kötetek között többnyire klasszikusok, többek között Mikszáth Kálmán, Petőfi Sándor, Krúdy Gyula és Rejtő Jenő művei szerepelnek. Az elektronikus könyvtárban Jókai Mór 217, Mikszáth Kálmán 78, Móricz Zsigmond 64, Karinthy Frigyes 53 műve, műkiadása található meg.

A MEK tematikus digitalizálást tervez a 2021-től szolgáltatható művekből, így többek között olvasható lesz Brodarics István királyi kancellár Szentpétery Imre által fordított és sajtó alá rendezett históriája a mohácsi vészről, valamint George Bernard Shaw Az ördög cimborája című alkotása is Mikes Lajos fordításában.

Rovatok