Index Vakbarát Hírportál

Új szerepben Vecsei H. Miklós

2021. február 25., csütörtök 05:55

A Lapozz a 99-re! podcast az elmúlt nem egészen két év alatt szinte egybeforrt Szabados Ági nevével. Az újságíró blogján lassan öt éve népszerűsíti az olvasást, a Nincs időm olvasni kihívással. Tavaly év végén azonban új feladat érkezett az életébe: megnyitotta könyvesboltját, s így azt érezte, eljött az ideje, hogy átadja műsorvezetői stafétabotját.

A podcast így Vecsei H. Miklós vezetésével új arculattal folytatja működését. A választás sokak számára tűnhet egyértelmű döntésnek, hiszen a fiatal színész, író, fordító 2018 tavaszán indította útjára POKET nevű kezdeményezését: automatákból árulnak időtálló zsebkönyveket.

 Ez nagyon nehéz döntés volt, amit elég sok gondolkodás előzött meg, de nagyon örülök neki, hogy Hasi folytatja. Elég jó barátok vagyunk, így kifejezetten örülök annak, hogy olyan ember veszi át a mikrofont, akit szeretek. A Lapozz csodás időszak volt az életemben, és hálás vagyok azért, hogy a Betone Studio szabad kezet adott, így azt hívhattam meg, akit csak akartam. Persze bízom abban, hogy a személyiségem is okot adott arra, hogy a hallgatók szeressék a műsort. Most minden kreatív energiámat a könyvesboltra fordítom, ami szintén feltölt, hiszen sok emberrel lehet beszélgetni jobbnál jobb könyvekről.

Az utolsó adásban, amit Ági vezetett, Vecsei H. Miklós arról beszélt, hogy már a Poket sikerét látva gondoltak arra, hogy saját podcastot indítanak, ám Miklós úgy érezte, egy ideig távol tartaná magát a nyilvános véleményformálástól. Viszont 2019-ben az Átrium Színház színpadán már volt lehetősége műsorvezetőként kipróbálnia magát. Egy tudományos-ismeretterjesztő műsorban vendége volt például Barabási Albert László, Csíkszentmihályi Mihály, Márka Szabolcs, és ez hozta meg számára a felismerést, hogy kipróbálná magát olyan műsorvezetői szerepben is, ahol nem ő áll a középpontban.

Arról is beszélt, hogy a színház világ bárkit könnyen bezár, ezért tudatosan tágítja az ismereteit. Tavaly augusztusban otthagyta a Vígszínházat is, hogy szabadúszó színészként élhesse mindennapjait. Ahogyan a podacastban kifejtette: nagyon felkavarták az elmúlt évek történései, az Eszenyi Enikő- és Marton László-ügy, az egész metoo-mozgalom, a FreeSZFE körüli kialakult hangulat.

Egyszerűen annyi minden történt két év alatt, plusz a vírus, hogy egyszerűen ezt nem tudom ilyen gyorsan feldolgozni. Nekem muszáj volt Rudolf Petitől, akivel amúgy jóban vagyunk, kérni egy kis időt.

Kiemelte, hogy örökké hálás lesz azért, hogy eljátszhatta Nemecsek Ernő szerepét A Pál utcai fiúkban, ami szakmai sikereken túl igaz barátságokat is hozott, például Boka szerepét betöltő Wunderlich Józseffel.

Jelenleg nagyon élvezi, hogy be tudja osztani az idejét, hiszen egy társulati tag napjai kötöttek. Volt olyan hónapja, hogy harmincegyszer halt meg a színpadon egy hónap alatt, amit egy színész akkor is átél, amikor játszik.

A beszélgetésben Vecsei H. Miklós meglepte Szabados Ágit, amikor közölte, hogy lassan itt az ideje annak is, hogy önálló családot alapítson.

(Borítókép: Vecsei H. Miklós és Szabados Ági. Fotó: Betone Studio)

Rovatok