Index Vakbarát Hírportál

Puzsér Róbertet okolja sorsáért a győri gimnazista

2021. március 1., hétfő 19:15

– Gyorsan kell mondani a jó válaszokat – árulta el sikerei titkát Buza Gábor győri gimnazista, aki tizenkilencezer kortársát utasította maga mögé a Nagy magyar filmteszt diákoknak című versenyen. A színésznek készülő ifjú filmrajongó kedvenc magyar alkotása Az ötödik pecsét. A verseny során az is kiderült, hogy a hazai fiatalok többsége számára  A kockásfülű nyúl című rajzfilm a csúcs.

Ötéves kora óta színésznek készül Buza Gábor, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium 11. osztályába járó országos győztes. Terveihez képes jó úton halad, hiszen a Győri Nemzeti Színház szerződtetett stúdiósa, több színdarabban is szerepelt már beugróként, jelenleg pedig a Tom Sawyer kalandjai előadásban alakítaná a főhős barátját, Joe Harpert, ha nem lenne zárva a teátrum.

Nagymértékben Puzsér Róbertet tartja felelősnek azért, hogy már kiskamaszként magyar filmeket kezdett nézni egyéb, korához jobban illő időtöltések helyett.

Belefutott ugyanis a régi Hír TV Sznobjektív című műsorába, melyben Puzsér és társai épp arról vitatkoztak, szerintük melyik a tíz legjobb magyar film. Amikor megszületett a lista, Gábor kíváncsi lett, és megnézte mind a tízet. Így esett, hogy végzetesen rákapott a magyar filmekre.

A magyar filmgyártás aranykorának a hatvanas–hetvenes éveket tartja, mert – mint sorolja – ebben az időszakban készült A tizedes meg a többiek (1965, rendező: Keleti Márton), Hideg napok (1966, Kovács András), A tanú (1969, Bacsó Péter), Szindbád (1971, Huszárik Zoltán), Az ötödik pecsét (1976, Fábri Zoltán).

A lista alapján nem meglepő, hogy a színésznek készülő fiatal Őze Lajost és Sinkovits Imrét tartja példaképének a legendás elődök közül. A kortársak közül pedig a győri társulat egyik színművészét, Ungvári Istvánt nevezte meg. 

A győrújbaráti középiskolás, akinek Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosa is gratulált a díjátadón, a győztes jogán választhatott a nyeremények között. Gábor hazavihetett volna egy csúcskategóriás mobiltelefont is, ám ő egy görögországi utazás mellett döntött.

A DUE Médiahálózat és a Nemzeti Filmintézet a Nagy magyar filmteszt diákoknak vetélkedőjén, melyre idén több mint tizenkilencezren jelentkeztek, kiderült, hogy az alábbi alkotásokat ismerik és kedvelik leginkább a 14–20 éves magyar fiatalok.

  1. A kockásfülű nyúl – a válaszadók 94,20 százaléka tudta a helyes választ
  2. A kiskakas gyémánt félkrajcárja – 90,6%
  3. Macskafogó – 89,80%
  4. Bogyó és Babóca – 89,57%
  5. Kincs, ami már nincs (magyar dokumentumfilm Bud Spencerről) – 89,21%
  6. Fehér tenyér – 89,05%
  7. Egy bolond százat csinál – 87,21%
  8. Rossz versek – 81,21%
  9. Kontroll – 80,96%
  10. Valami Amerika – 80,11%

(Borítókép: Buza Gábor. Fotó: Pozsonyi Zita)

Rovatok