Index Vakbarát Hírportál

Jókai Mór nem píszí, mégis milliókat érnek dedikált regényei

2021. március 2., kedd 17:30

Két és fél millió forintért kelt el Jókai Mór összes műveinek 81 kötete a szerző aláírásával, melyre hetvenkilencen licitáltak az antikvarium.hu internetes oldal legutóbbi könyv- és kéziratárverésén. Kosztolányi Dezső kézjegye jelenleg feleannyit se ér, mint Rákosi Mátyásé.

Hetvenkilencen licitáltak Jókai Mór összes műveinek nem teljes sorozatára (83 mű 81 kötetben), melyek közül egyet – az árverési leírás alapján – a szerző aláírása díszít. A győztes végül két és fél millió forintért viheti haza a Révai Testvérek kiadásában 1894–98 között megjelent sorozatot.

Szintén szép összegért, kétmillió forintos leütési árért vitte el a győztes licitáló gróf Széchenyi Zsigmond Két kecske című kötetét, melyet a szerző barátjának, a magyar vadászirodalom másik klasszikusának, az Afrika-kutató Kittenberger Kálmánnak dedikált – olvasható az online aukciót lebonyolító cég közleményében.

Gárdonyi Géza A kékszemü Dávidkáné című, török időkben játszódó kisregényének első kiadása, melyet Werner Adolf Vilmos ciszterci szerzetes, irodalomtörténész számára dedikált, egymillió-hatszázezer forintot ért egy gyűjtőnek.

Egy számozott és Radnóti Miklós aláírásával ékesített Pogány köszöntő hatszázhatvanezer forintot ér jelenleg. Az aukción elkelt kötet érdekessége, hogy a kevés kiadott illusztrált példány közé tartozik, és az illusztrátor, Túri-Tauber Vilmos is aláírta.

Mikszáth Kálmán Különös házassága alig valamivel háromszázezer forint alatt talált gazdára, Wass Albert dedikált verseskötete pedig kétszázhúszezerrel zárta a licitet.

Pilinszky János Harmadnapon című verseskötete első kiadásának ára, a költő személyes hangvételű dedikációjával már a félmilliót közelíti, pontosan 425 ezer forintot ért meg a győztes licitálónak. Ez csaknem a kétszerese Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai című kötetének kék tintával aláírt példánya 223 ezer forintos árának.

Egyértelműen jelzi, hogy az irodalmi értékek nem állnak egyenes arányban a művek pillanatnyi árával Csinszka, azaz Boncza Berta számozott kiadású, aláírt verseskötete, ami 600 ezer forintért kelt el.

A sportlegendák kézjegye is komoly befektetéssé vált. A Bajnokokról bajnokok című sportösszefoglaló 570 ezer forintot ért a 13 olimpiai bajnokunk – köztük Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Székely Éva aláírásával. Puskás Ferenc életregénye, az aláírt Egy legenda életre kel is 250 ezerért talált gazdára.

Elgondolkodtató tény, hogy

Rákosi Mátyás dedikációja, ami A fordulat éve című, 1948-as kötetben szerepelt, 550 ezer forintot ért meg valakinek.

A mostani árverés legnagyobb visszhangot keltő darabja az Edit című, eddig ismeretlen József Attila-vers volt, amit további vizsgálatok elvégzése céljából még az aukció elindulása előtt visszavontak. Az online antikvárium azóta felajánlotta, hogy saját költségén, törvényszéki írásszakértővel vizsgáltatja meg a kéziratot, de a végső döntést a beadó tulajdonosnak kell majd meghoznia.

Rovatok