Index Vakbarát Hírportál

Vasárnap Mozart-nap az Indexen

2021. március 6., szombat 17:14

Mozart 230 éve halott, zenéje és szellemisége azonban évszázadok óta az emberiség kultúrtörténetének része. Wolfgang Amadeus Mozart, a géniusz, a bécsi klasszikus zene jelentős komponistája, karnagya és zenepedagógusa előtt koncertsorozattal tiszteleg a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar.

Az Index olvasói legutóbb decemberben követhették figyelemmel és hallgathatták a zenekar nagy sikerű Beethoven-napi koncertsorozatát, és a Concerto Budapest ezúttal Salzburg szülöttjének műveit idézi meg

A kínálat ezúttal is gazdag és változatos. A napközbeni Mozart-koncerteket olvasóink az Index YouTube-csatornáján élőben követhetik, este pedig

ahonnan a Conterto Budapest 21 órakor egy igazi zenetörténeti szenzációval jelentkezik. A Kis éji zene nyitánya előtt ugyanis Magyarországon először hallható majd egy olyan, mindössze 94 másodpercnyi Mozart-mű Berecz Mihály előadásában, amelynek létezéséről 2021. január 27-ig lényegében senki nem tudott. A rövid zenemű ősbemutatóját Salzburgban tartották a Mozart-hét zenei fesztiválon.

A mostani Mozart-nap másik szenzációja az, hogy Angela Hewitt elfogadta a Concerto Budapest felkérését. A világhírű zongoraművészt a világ ugyan Bach-specialistaként tartja számon, ám Beethoven, Mozart, valamint a francia impresszionista zeneszerzők kiváló interpretátoraként is ismert és elismert. A kanadai zongoraművésznő már játszott együtt Keller Andrással és a Concerto Budapesttel: a 2018-ban forgatott (Szabó Stein Imre, Géczy Dávid ) és több nemzetközi díjat elnyerő Született Muzsikusok dokureality-sorozat utolsó epizódja részben Angela Hewitt köré épül.

És íme, a Mozart-nap zenei kínálata!

11.00 Nyitókoncert – Index YouTube-csatorna

15. (d-moll) vonósnégyes, K. 421

1. (g-moll) zongoranégyes, K. 478

Közreműködik: Angela Hewitt zongora, Keller Quartet (Keller András, Környei Zsófia hegedű, Homoki Gábor brácsa, Fenyő László cselló)

16.00 Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest – Index YouTube-csatorna

Titus kegyelme – nyitány, K. 621

23. (A-dúr) zongoraverseny, K. 488

34. (C-dúr) szimfónia, K. 338

Közreműködik: Gyöngyösi Ivett – zongora; Concerto Budapest, v ezényel: Takács-Nagy Gábor

19.35 Zárókoncert  – Index-címlap és percről percre közvetítés

Öt kontratánc, K. 609

20. (d-moll) zongoraverseny, K. 466

39. (Esz-dúr) szimfónia, K. 543

Közreműködik: Angela Hewitt – zongora; Vezényel: Keller András

20.57 Index-werkfilm a Mozart-nap próbáiról

Közreműködik: Gerencsér Tamás, Neuzer Imre, Szalai Szabolcs

21.12 Kis éji zene

D-dúr Allegro – Mozart újonnan felfedezett műve

Kis éji zene, K. 52

Közreműködik: Angela Hewitt, Berecz Mihály zongora, vezényel: Keller András

Kövessék velünk az Indexen a Concerto Budapest Mozart-napját! A járványveszélyhelyzet szigorítása miatt alighanem ez a koncert lesz az utolsó élő közvetítés a húsvétot megelőző időszakban. Ilyen izgalmas, élő koncertet, koncertfilmet ritkán látni Magyarországon, vasárnap este pedig élőben, mint a Beethoven-napi koncerten is, percről percre kommentárral figyelhetik az esti Mozart-koncert eseményeit.    

A Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar 2007 óta, Keller András világszerte elismert hegedűművész igazgatása alatt nagy ívű pályát járt be, és a hazai kulturális élet kiemelten fontos szereplőjévé vált. Erre a szisztematikus építkezésre alapozva a zenekar az elmúlt években már megjelent a világ fontos fesztiváljain és színpadain, és ezt az utat folytatják a következő szezontól is. A Concerto Budapest az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság értő közönsége előtt fogja 2021–22-ben a magyar klasszikus zenei hagyományokat tovább ápolni.

(Wolfgang Amadeus Mozart Johann Nepomuk della Croce festményén. Fotó: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary)

Rovatok