Index Vakbarát Hírportál

23 milliárdot kap Demeter Szilárd, hogy újrahangolja a magyar popkultúrát

2021. március 10., szerda 14:19

Egy olyan ügynökség akarnak létrehozni, amely egységbe szervezi a Kárpát-medencei magyar kulturális teret – jelentette be Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos a Mandineren. Emellett egy könnyűzenei központot is felállítanak, amelyre 23 milliárd forintos támogatásból hangolhatja újra a magyar popkultúrát.

A „világraszóló popkulturális és társművészeti központot”  öt éven belül a Hajógyár és a Zichy-kastély együttesében húznának fel, és  létrehoznak egy könyvközpontot, amely az Országos Széchényi Könyvtárral (OSZK) szoros együttműködésben a magyar könyvkultúra jobbítását célozza. Az OSZK-ban egy olyan rendszert akarnak kialakítani, amely lehetővé teszi a gyors, felhasználóbarát fejlesztéseket. 

Újragondolják a közkönyvtárak funkcióit, a könyvtárszakma vezetőivel már dolgoznak is egy új koncepción – írta Demeter Szilárd, hozzátéve, hogy nemsokára kiírják az első pályázatot Szót ejtett arról is, hogy a koronavírus-járvány időszakában támogatják az online kulturális tartalomgyártást.

Elviekben sikerült is már összefésülniük a tartalomipari fejlesztéseket a közgyűjteményi digitalizálási stratégiával. 

Rovatok