Index Vakbarát Hírportál

A TikTok elérhetőbbé tette a sztárokat

2021. március 12., péntek 18:42

Azt már Karinthy Frigyes 1929-es Láncszemek című novellájának köszönhetően tudjuk, hogy az ember, az ismerőseinek ismerősein keresztül, egy növekvő láncot alkotva igazából az egész világgal kapcsolatban áll. Az úgynevezett „hat lépés távolságot”, miszerint egy személy öt másik résztvevőn keresztül bárkihez el tud jutni, már többen vizsgálták és bebizonyították. Most a TikToknak hála, sok hírességhez egyetlen lépés is elég.

A TikTok töretlenül nagy népszerűségnek örvend, főleg a fiatalok körében. Az alkalmazás, amin az emberek maximum egy perc hosszúságú videókat tudnak megosztani, mérhetetlenül addiktív, hiszen rengeteg különböző inger éri a felhasználót. Használata ugyanolyan tudatosságot igényel, mint minden más tartalommegosztó portálé.

Egy-egy TikTok-videó hihetetlen magas elérést képes produkálni, és a különböző funkcióinak hála, a videókészítők sokkal interaktívabbak tudnak lenni egymással és a követőkkel is, hiszen kommentekre is lehet videóban reagálni. Illetve létezik egy duett funkció, amikor a reagált videót az alkalmazás a készülő mellé ékeli, így közös képben lehet látni mindkét anyagot.

Ezekből a funkciókból származó közvetlenséget és a hatalmas elérést persze a sztárok is kiszúrták, így rengeteg híres színész, énekes található a platformon.

Az pedig egyértelműen látszik, hogyha egy híres ember képes felvenni a TikTok gyorsan változó fonalát, megüt egy barátságos hangot, és elérhetőnek mutatja magát, a népszerűsége az egekbe szökik. A rajongóknak pedig ez kivételes lehetőség, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Az egyik legnagyobb sztár a TikTokon nem más, mint Draco Malfoy, és azért nemcsak az őt játszó színész, Tom Felton nevét kell kiemelni, mert sokan azzal sincsenek tisztában, hogyan hívják, a felhasználók csupán hihetetlen Harry Potter-lázban égnek, magyarok és külföldiek egyaránt.

Minden úgy indult, hogy emberek a filmbéli jelenetekből és az általuk felvett etapokból új értelmet nyert részeket vágtak össze, amik leginkább arról szóltak, ki hogy éli mindennapjait Roxfortban, illetve hogyan alakul a szerelmi életük a varázslók birodalmában.

Itt lett divatos Draco Malfoyért rajongani. Tom Felton eleinte kifejezetten furcsának találta fiatal lányok lelkesedését, ám hamar belement a játékba, csak éppen másképp. Kihívások elé állította követőit, például, hogy ki tudja hasonlóbban kiejteni az általa megformált karakter mondatait. Az erre érkező videók közül rengeteget meg is osztott, és a mai napig folytatja így a kapcsolattartást.

Akad olyan tiktoker is, aki eszméletlen sminktudásával hívta fel kedvenc színésze a figyelmét. A pletykafészek című nagy sikerű tinisorozat egyik főszereplője, Ed Westwick csupán idén februárban regisztrált az alkalmazásra, ám egyből felhívással kezdte ottani pályafutását: megkérte a TikTok népét, hogy anélkül mutassák meg, hogy látták a sorozatot, hogy azt ténylegesen kimondanák. A felhívás megtette hatását, pár napig felrobbant a platform. Egy lány például arra a karakterre sminkelte magát, amit a színész játszott. Az alkotás olyan sokkolóan élethűre sikeredett, hogy ezt Westwick sem hagyhatta szó nélkül:

De ha valaki nem sminkelésre vagy tátogásra használná a TikTokot, hanem például recepteket osztana meg, vagy főzős videókat, akkor érdemes felkészülnie arra, hogy pillanatok alatt a pokol konyhájában találhatja magát. Gordon Ramsay rengeteg videóra reagál, nem is csoda, hogy 21 millióan követik ezen a platformon, miközben Intagramon feleennyien. Azért ez nem kis különbség, ebből is látszik, mennyire pörög ez az alkalmazás. Ramsay pedig remekül használja, a maga stílusában kommenteli a főzéssel kapcsolatos videókat, bár talán pár fokkal visszafogottabban, mint ahogy azt fénykorában tette volna.

Viszont nem csak a húszéveseké a világ, főleg akkor nem, ha valaki olyan kultikus sorozatnak volt a főszereplője, mint a Twin Peaks. Kyle MacLachlan nem a legaktívabb felhasználó a felületen, de videói annál kedvesebbek. Előszeretettel tölt fel videókat paradicsomtermesztési szokásairól, vagy akár arról, hogyan játszik a kertben a kutyával. Viszont azt a ziccert ő sem hagyhatja ki, hogy Twin Peaks témára ne gyártson videót.

Miley Cyrus leginkább magáról, és főleg éneklésről tölt fel videókat, viszont arra is volt már példa, hogy reagált valakinek egy jelenetére, ami a Hannah Montana című sorozatból inspirálódott.

Ahhoz valószínűleg nagyon kreatív videót kell forgatnia egy magyar felhasználónak, ha hasonló nevek reakcióját szeretné kisajtolni, de a fenti példákból lehet látni, hogy semmi sem lehetetlen.

Rovatok