Index Vakbarát Hírportál

Jó üzlet Hollywoodban a faji egyenlőtlenségek megszüntetése

2021. március 12., péntek 08:40

Egy új tanulmány szerint az afroamerikai filmeseknek sok akadállyal kell megküzdeniük a filmes és televíziós ágazatban, jelentősen alulreprezentáltak Hollywoodban, pedig az egyenlőtlenségek felszámolása évente tízmilliárd dolláros (körülbelül háromezer milliárd forint) többletbevétellel is járhatna – írja az MTI.

A McKinsey & Company által készített tanulmány több mint kétezer film adatait dolgozta fel, és több tucatnyi filmessel, köztük írókkal, rendezőkkel, producerekkel, ügynökökkel, színészekkel és stúdióvezetőkkel készített interjúkat. A kutatás a BlackLight Collective nevű szervezettel, valamint a filmes ágazat egy fekete filmes vezetőket és alkotókat tömörítő koalíciójával együttműködésben készült.

A tanulmány megállapította, hogy a média és szórakoztatóipar évente legalább mintegy 150 milliárd dolláros (körülbelül 46 ezer milliárd forintos) bevételt könyvelhet el. Mindazonáltal Hollywood még ennél is többet, további tízmilliárd dollárt (körülbelül háromezer milliárd forintot, ez valamivel kevesebb, mint hét százalékot jelent) kereshetne, ha „megfelelően kezelnék az egyenlőtlenségeket”.

A fekete filmesek projektjeit ugyanis az adatok szerint gyakorta alulfinanszírozták és alulértékelték, annak ellenére, hogy a befektetéseket túlszárnyalja megtérülésük – írta a kutatásról a deadline.com.

A tanulmány szerint kevés fekete filmes szakember kap lehetőséget a kamera előtt és mögött, különösen kevés a fekete producer, rendező és forgatókönyvíró. A jelentés ugyanakkor azt állítja, hogy ha a produkció legalább egy vezető tagja fekete, annak kimutatható hatása van ezekre a szerepekre. Ettől eltekintve azonban a fekete alkotók, filmesek reprezentációja a kamera mögött 15 éve nem változott, a hollywoodi filmek íróinak, rendezőinek, producereinek kevesebb mint hat százaléka fekete.

A tanulmány azt is kifogásolja, hogy a fekete színészek pályájuk elején és első éveiben lényegesen kevesebb esélyt kapnak arra, hogy főszerepet játszhassanak, mint a fehérek. A pályán eltöltött első tíz évben állításuk szerint a fekete színészek átlagosan hat vezető szerepet kapnak, míg fehér kollégáik tízet. McKinsey úgy véli, a hollywoodi döntéshozó pozíciókban ugyancsak súlyosan alulreprezentáltak az afroamerikaiak.

Ezért ezeknél a vállalatoknál szerinte „biztosítani kell a sokszínű képviseletet”, főleg a kamera mögötti alkotók és a vezetők körében. Növelni kellene az átláthatóságot és elszámoltathatóságot, továbbá az ágazat vállalatainak meg kell keresnie és pénzügyileg támogatnia kell a feketék történeteinek széles skáláját. Ezeknek az intézményeknek szerinte együtt kell működnie és létre kell hoznia egy érdekvédelmi szervezetet, amely összehangolja a cselekvést az egész rendszerben.

Rovatok