Index Vakbarát Hírportál

Kínos filmes bakik: egy sima, egy fordított

2021. március 14., vasárnap 06:02 | aznap frissítve

Alig egy hónapja mutattunk be egy csokorra valót a legmulatságosabb filmes félrefordításokból és szinkronbakikból. Most itt az idő, hogy bővítsük a képzeletbeli toplistát. Jöjjön a második felvonás, ahol kizárólag az olvasói üzenetekből szemezgettünk!

Az alábbi cikkünk első részében arra kértük olvasóinkat, hogy amennyiben tudomásuk van kínos félrefordításokról, kérjük, írják meg nekünk.

A beérkezett példák valóságalapjáért felelősséget nem vállalunk, ugyanis az összes filmet lehetetlen ellenőrizni, azaz a magyar verziót összehasonlítani az eredeti szöveggel. Vagyis a félrefordítások és a hozzájuk járó sztorik úgy olvashatók, ahogyan azokat e-mailben kaptunk.

Amikor semmi nem stimmel

Sajnos egész estés filmet nézve is volt már okom felszisszenésre, pedig nem vagyok szakember. Először mégis a régi Top Gear (Csúcsmodellek) adásában vettem észre bakit. Biztos kevésbé kompetens emberek dolgozhattak rajta, és/vagy kapkodniuk kellett: így született a break horsepower kifejezésből a „féklóerő” mint új szó. Szerintem egy szórakoztató műsorban simán csak lóerőt mondunk. De a legfájdalmasabb az volt, amikor a többiek piszkálták a műsorvezetőt, James Mayt, ő pedig érvek híján csak annyit mondott: philistines – vagyis korlátoltak, esetleg kispolgárok. Helyette magyarul: Filiszteusok!

Az olasszal is meggyűlt a baj

A Titkok és vallomások eredeti címe Le confessioni, ami akár vallomásokat is jelenthet, a film viszont (részben) pont arra lett kihegyezve, hogy egy gyilkosságot talán fel lehetne göngyölni, ha a szerzetes felfedné a halott utolsó gyónását. Így tehát a címbeli szó itt gyónás értelemben szerepel. Ráadásul hivatkoznak benne Hitchcock I confess (Meggyónom) című filmjére is. Ugyanitt: a Don Matteo című sorozat 2. évadának 16. része is a La confessione címet viseli. Magyarul Vallomás címmel jelent meg, holott itt is az a lényeg, hogy a címszereplő nem adja ki a gyónási titkot annak ellenére, hogy az felmenthetné.

A helyzet elárul és magadra hagy

Miután a Sithek bosszújában Obi-Wan Kenobi pisztollyal lelövi Grievous tábornokot, a magyar szinkron azt kérdezi: Hogy lehet ekkora mocskot hagyni? Az eredeti szöveg azonban csak annyit mond: So uncivilized. A IV. részben az öreg Obi-Wan lenézően beszél a lézerpisztolyról (bluster), míg a lézerkardról így vélekedik: An elegant weapon for a more civilized age. Úgy hiszem, a Sithek bosszújában az eredeti elképzelés szerint Obi-Wan saját magára, na meg a lézerpisztolyra mondja ironikusan, hogy so uncivilized, nem pedig Grievous holttestére.

Angolórát adok-veszek

Akadt olyan olvasó is, aki bár nem írt hosszú körítést a példák mellé, de számos típushibára hívta fel a figyelmet. Íme néhány angol szó és kifejezés, amelyet gyakran rosszul értelmez az ember.

Még az Index sem tökéletes

Senki sem lehet tökéletes, így a filmes bakik mellett néhány olvasó azért az Index félrefordításaira is felhívta a figyelmet. Íme a szerkesztőség kedvence rajongói levele: 

Mivel ti kértétek, jöjjön az az indexes cikk, amiben eddig életem legszebb elírását találtam. Nem tudom, hogy ti fordítottátok-e, vagy már lefordítva vettétek át valahonnan, de a Leiter Jakab-vadászok a tíz ujjukat megnyalták, amikor a jungle gym (magyarul: mászóka) őserdei edzőteremként lett lefordítva. Őserdei edzőterem... Zseniális. 

(Borítókép: A Titkok és vallomások című filmből egy részlet. Fotó: port.hu)

Rovatok