Index Vakbarát Hírportál

Aszfaltrajzokkal tiltakoznak Budapesten a művészet szabadságának korlátozása ellen

2021. március 15., hétfő 13:30

Embernagyságú sorfalat festettek Budapest több ismert helyszínén az aszfaltra rekulturalista aktivisták. A mészfestékkel felhordott alakok a festőművész-hallgató Kautzky Sára tervei alapján kerültek a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Múzeum és a Képzőművészeti Egyetem elé.

A szorosan egymás mellett álló alakok azokat a tüntetőket szimbolizálják, akik utcára vonulnának a szabad kultúráért, ha a szabályozások megengednék a gyülekezést. Az alkotók azt szeretnék, hogy azok is beleélhessék magukat az aszfaltra rajzolt alakok szerepébe, akiket a koronavírus-járvány akadályoz meg a tüntetésben, és megnyugodhassanak, hogy a bezártság ellenére is vannak, akik kiállnak a hazai kultúra helyzetéért.

A felfestett alakok kezükben transzparenseket tartanak, rajta az adott intézményeket érintő üzenetekkel,

követelve. 

A rekulturalizmus azon független művészek, alkotók és kulturális szereplők összefogásából kialakuló eszmerendszer, akik nem kívánnak a kultúrharcban ellenségként részt venni, nem fogadják el azt legitim küzdelemként, viszont ragaszkodnak ahhoz a jogukhoz, hogy cselekvő erőként formálják a közbeszédet, a politikai és társadalmi környezetet, elutasítva a művészet szabadságát korlátozó folyamatokat.

Rovatok