Index Vakbarát Hírportál

Rév Marcell a Freeszfe Egyesületnek ajánlja fel állami kitüntetését

2021. március 15., hétfő 14:33

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 15. alkalmából miniszteri művészeti kitüntetéssel ismerte el idén Rév Marcell munkásságát is. Ám a Sára Sándor-díjas operatőr hétfői Facebook-bejegyzésében mondta el, hogy a díjat és a vele járó anyagi juttatást a Freeszfe Egyesületnek ajánlja fel.

Rév Marcell azzal érvelt, hogy Sára Sándort a valaha élt legnagyobb magyar operatőrök egyikének tartja, éppen ezért nagy megtiszteltetés számára a róla elnevezett díjban részesülni.

Középiskolás koromban láttam először Feldobott Kő című önéletrajzi ihletésű filmjét, és mint sok más tizenévesre, aki erre a pályára készül, rám is elementáris hatással volt. Az ötvenes évek elején játszódó film expozíciójában a főhőst, Balázst, mivel apja börtönben van, nem veszik fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Ezért átmenetileg más pályára kényszerül, és ez a kényszerpálya olyan élményekkel és tudással gazdagítja, ami alapjaiban határozza meg későbbi filmkészítői attitűdjét

– írja Facebook-bejegyzésében Rév Marcell, aki hozzáteszi, ilyen filmeken felnőve az ember nem mehet el szó nélkül a mellett, hogy a minisztérium, amelytől most a díjat kapja, korábbi alma materét, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet megfosztotta az autonómiától. 

A Sára Sándor-díj felajánlásával Rév Marcell egyszerre szeretné kifejezni együttérzését és háláját egykori iskolájának, ahol Sára Sándor és ő is elsajátíthatták a szakma alapjait.

Rovatok