Index Vakbarát Hírportál

Koronavírusban meghalt a világhírű operaénekes

2021. március 21., vasárnap 08:04

Életének 83. évében koronavírusban meghalt Jevgenyij Nyesztyerenko orosz operaénekes, világhírű basszus – írja a Papageno a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva.  

Jevgenyij Nyesztyerenko Moszkvában született 1938. január 8-án. Mérnöki diplomát szerzett 1961-ben, 1965-ben végezte el a Rimszkij-Korszakov Konzervatóriumot is az akkori Leningrádban. Öt évvel később megnyerte a moszkvai nemzetközi Csajkovszkij-énekversenyt. 1971 és 2000 között a Bolsoj Színház szólistája volt.

Élete első külföldi fellépését Magyarországon tartotta 1970-ben, 1981-ben Ferencsik János vezényletével vette fel A kékszakállú herceg várát, 1985-ben ő volt az első külföldi, aki Bartók Béla operáját magyarul énekelte Budapesten.

Összesen 12 nyelven énekelt, a klasszikus orosz operákon túl kiemelkedőt nyújtott Mozart Varázsfuvolájának Sarastrójaként, valamint olyan operák főszereplőjeként is, mint Verditől az Attila, a Nabucco, a Don Carlos, Rossinitől A sevillai borbély vagy Gounod Faustja. Szerepelt Dmitrij Sosztakovics és több más orosz kortárs zeneszerző ősbemutatóin, több operát kifejezetten az ő hangjára írtak.

Rovatok