Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Nagy Attila film- és drámatörténész

2021. március 24., szerda 18:25

Hatvanhat éves korában elhunyt Nagy Attila erdélyi film- és drámatörténész, színházi rendező, Shakespeare-kutató, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta a köztestület szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Nagy Attilát kedden érte a halál. A nemzetközi hírű Shakespeare-kutatót, aki az erdélyi színházi hagyományőrzésben is fontos szerepet vállalt, a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Nagy Attilát szerettei csütörtökön kísérik utolsó útjára a sepsiszentkirályi unitárius temetőben.

Nagy Attila középiskolai tanulmányait 1974-ben végezte a Székely Mikó Kollégiumban, majd 1982-ben a brassói műegyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát. 1982 és 1990 között a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum mérnök-tanára, a helybeli Népi Művészeti Szakiskolában színészi, majd rendezői diplomát kapott.

1990-től a Népi Alkotások Házának színházi referense, a Concordia Színjátszó Társaság vezetője, 1991-től a Romániai Magyar Nemhivatásos Színjátszók Egyesülete – a Jádzó Társaság – elnöke volt. Elnöki tisztéről 1993-ban azért mondott le, hogy a Shakespeare-kultúrközpontnak szentelhesse magát. Érdeklődése középpontjában a két évszázados erdélyi magyar Shakespeare-kultusz története állt. Öt Shakespeare-drámát rendezett műkedvelőkkel Sepsiszentgyörgyön és Brassóban. 1992-ben kezdeményezésére létesült a Nemzetközi Shakespeare Alapítvány és Shakespeare Ház Árkoson. 1992-ben két alkalommal az erdélyi Shakespeare-kultuszról adott elő a Birminghami Egyetemen. 1993-ban részt vett a cambridge-i, kéthetes Shakespeare-szemináriumon, ahol a Shakespeare-drámák gazdag magyar és román fordítástörténetéről beszélt. Ugyanabban az évben tiszteletbeli tagjai közé választotta a Deutsche Shakespeare Gesellschaft.

Nagy Attila 1992-ben hozta létre a Shakespeare-alapítványt The Shakespeare Kingdom House néven, mely elsősorban mint dokumentációs központ működik, de ahol országos és nemzetközi Shakespeare-találkozókat, valamint az általános műveltséget fejlesztő versenyeket, vetélkedőket is szerveznek. Az alapítvány az International Shakespeare Association teljes jogú tagja.

Nagy Attila 1970 és 1977 között 17 színdarabot rendezett, amelyekben szerepelt is. 1972-ben készítette első rövidfilmjét a Székely Mikó Kollégiumban Juhász Gyula Milyen volt szőkesége című verse alapján.

Angol dokumentumok alapján kidolgozta az 1599-ben épült londoni Globe Színház háromszéki felépítésének tervét. 1998-ban doktorált egyetemes film- és színháztörténetből a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Nagy Attila az utóbbi húsz esztendőben több hazai és magyarországi egyetemen (Sepsiszentgyörgy, Bukarest, Kolozsvár, Marosvásárhely, Károli Gáspár Református Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem) tartott Shakespeare műveivel, az életmű magyarországi, romániai és nemzetközi fogadtatás- és honosítástörténetével kapcsolatos előadásokat.

Sokrétű tevékenysége részeként 2010 júniusában indította a filmművészet iránt érdeklődők számára a több évre tervezett Mozivarázs című filmtechnikai, filmelméleti és filmtörténeti tárgyú előadás-sorozatát, amelyre kéthetente, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem új, sepsiszentgyörgyi épületében került sor.

Munkásságáért 1997-ben Szentgyörgyi István-díjjal tüntette ki az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) az „erdélyi színházi hagyományőrzésben kifejtett tevékenységéért és a Shakespeare-központ létrehozásáért”. Nagy Attila 2011-től az MMA rendes tagja volt.

Rovatok