Index Vakbarát Hírportál

Kádár kényszerbesúgójáról készít sorozatot az HBO

2021. március 25., csütörtök 12:01

A Társas játék, a Terápia és a kimagaslón sikeres Aranyélet után készül az HBO Europe első teljesen hazai fejlesztésű sorozata. A Besúgó a rendszerváltás előtt évek máig feldolgozásra váró időszakát mutatja be.

A nyolcvanas évek közepén még Magyarországon is úgy tűnt, hogy sosem lesz vége a fridzsiderszocializmusnak, pedig négy év múlva szertefoszlott Lenin lázálma. Akik változást akartak, szervezkedni kezdtek, de sokan örültek, hogy a legvidámabb KGST-barakk polgárai lehetnek.

Voltak ellenzékiek, megalkuvók és állampártiak. És voltak, mint azt az Kontroll Csoport zenekar megénekelte, besúgók és provokátorok.

Az állambiztonsági szervek mindenről tudni akartak, cinikus kíméletlenséggel kutatták fel és szervezték be a lehetséges ügynököket. Ebben a forrongó, ellentmondásos korszakban játszódik az HBO Europe új, magyar, saját gyártású produkciója, amelynek forgatását a napokban kezdték el.

A Besúgó című nyolcrészes sorozat főhőse Geri, a húszéves vidéki srác Budapestre költözik, hogy elkezdje az egyetemet. Amint beköltözik a kollégiumba, összefut egy csapat ellenzéki fiatallal, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A vidéki srác élete egy pillanat alatt megváltozik. Csodálatos lányok, bulik, hatalmas politikai viták.

A rendszerváltásról álmodozó fiatalok karizmatikus vezetője, Száva a bizalmába fogadja Gerit, amivel van egy kis bökkenő. A srác az állambiztonságiak ügynöke, akit súlyos beteg öccse kezelésével zsarol az ügyosztály.

Száva sejti, hogy tégla van a csoportban, Geri pedig egyre veszélyesebb manőverekre kényszerül, hogy ne sodorja veszélybe új barátait, miközben jelentenie kell.

A Besúgó egy csapat fiatal felnőtté válásának és felemelkedésének története a nyolcvanas évek Magyarországán. Külön öröm számomra, hogy a fiatal színészgárda az én generációmból tevődik össze, hiszen mind nagyjából egyidősek vagyunk a rendszerváltással, és abban a pillanatban készíthetünk sorozatot a nyolcvanas évekről, amikor ez az időszak eléggé eltávolodik napjainktól, hogy történelemmé váljon. Izgalommal várom, hogyan fogadja majd a közönség a sorozatot, amely ugyanannyira szól az első bulikról, szerelmekről, mint fontos, életeket befolyásoló döntésekről, és közben egy izgalmas krimi is

– mondta a sorozat író-rendezője, Szentgyörgyi Bálint.

A sorozat főbb szerepeiben a tehetséges fiatal színészek mellett, mint Váradi Gergely (Guerilla, Fekete kecske), Patkós Márton (Napszállta, Kincsem), Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje) és Szőke Abigél (Akik maradtak), ott van a már jól ismert Thuróczy Szabolcs (Aranyélet, Drakulics elvtárs) is.

Az HBO producerei Závorszky Anna és Johnathan Young, a gyártásért a Proton Cinema felel. A sorozat producere, Petrányi Viktória (Fehér Isten, Jupiter holdja, Remélem legközelebb sikerül meghalnod, Pieces of a Woman) az eddigi munka kapcsán így nyilatkozott:

 A téma és időszak régóta megfilmesítésért kiált, büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen kivételes alkotócsapattal együtt vághattunk neki ennek a kalandnak.

Závorszky Anna, az HBO producere annak örül, hogy nagyszerű alkotói gárdával készíthetik el a fiatalosan bevállalós sorozatot, 

amely történelmünk megosztó időszakáról szól, és szándékunk szerint több generáció számára nyújt majd lebilincselő szórakozást.

A Besúgó író-rendezője Szentgyörgyi Bálint, de Mátyássy Áron (Aranyélet, Víkend) és Miklauzic Bence (Parkoló) is több epizódot rendez.

A képi világért Szatmári Péter vezető operatőr (Kincsem, A Viszkis, Liza, a rókatündér) és Láng Imola a díszlettervező (Feleségem története, Testről és lélekről, Terápia) felel.

(Borítókép: A sorozat főszereplője, Geri, azaz Váradi Gergely, a demokratikus ellenzékiek vezetője, Száva Zsolt – Patkós Márton – és Kata, azaz Szász Juli. Fotó: HBO / Orbital Strangers)

Rovatok