Index Vakbarát Hírportál

Saját dokumentumfilmet készít a FreeSZFE, de később a Partizánét is bemutathatják

2021. március 26., péntek 21:32

Mint az Index megírta, pénteken mutatott volna be egy 110 perces dokumentumfilmet a Gulyás Márton fémjelezte Partizán videócsatorna, amely az SZFE-n történtekről készült 98 órányi forgatott nyersanyagból.

A Partizán Facebook-posztban tette közzé, hogy a filmet a FreeSZFE „betiltotta”. Azt írták:

ennek a döntésüknek nem kellene semmilyen kötelező érvénnyel bírnia a Partizán szerkesztőségi működésére és autonómiájára nézve, mi azonban mégis azt a döntést hoztuk, hogy a közösség döntését megértjük.

A FreeSZFE egy órán belül szintén a Facebookon válaszolt:

nem a freeSZFE közösség hozzájárulása szükséges a Partizán „Hülye Fiatalság” című filmjének közléséhez, hanem a szereplők személyes hozzájárulása a róluk készült felvételek felhasználásához – a Freeszfe Egyesület és az SZFE HÖK az elmúlt két hetet azzal töltötte, hogy felhívja a gyártócég és az alkotók figyelmét a szereplők jelentős részének joglemondó nyilatkozatai hiányára, valamint meggyőzze őket ezek beszerzésének szükségességéről.

Az Azonnali megkereste Veszprémi Juditot, a FreeSZFE tagját, az egyetem volt kommunikációs vezetőjét, aki a lapot arról tájékoztatta, hogy amint a joglemondó nyilatkozatok beérkeznek, nincs további problémájuk ezzel a történettel.

Azt is elmondta, hogy a FreeSZFE-seknek ugyancsak ősz óta készül egy hasonló dokumentumfilmjük. Hozzátette:

sok, őket megkereső, a felvételeken feltűnő szereplő is attól félt, következmény vagy retorzió érheti egyetemén vagy munkahelyén akkor, ha viszontlátják őt a filmben.

A Partizán a lapnak azt írta: 

örülnek annak, hogy a Free SZFE Egyesület a tiltástól elállt, szerintük ugyanis ez azt jelenti, hogy hamarosan mégis publikálhatják majd a filmet – hogy hogyan, mikor és miként, arról pedig hamarosan döntést is hoznak.

Rovatok