Index Vakbarát Hírportál

Dokumentumfilm készült Amy Winehouse ismeretlen életéről

2021. március 31., szerda 18:06

Halálának tizedik évfordulóján új dokumentumfilmet mutatnak be Amy Winehouse-ról. Az alkotásban a brit énekesnő édesanyja oszt meg részleteket huszonhét évesen elhunyt leánya életéről.

Az Amy Winehouse: 10 Years On című film a BBC Two és a BBC Music közös munkájával készült, a mesélő a Rehab és a Back to Black című slágerrel ismertté vált énekesnő szklerózis multiplexben szenvedő édesanyja, Janis.

A készítők elmondása szerint Amy Winehouse édesanyja közel állt lányához, és számos olyan történet hangzik el a filmben, amely eddig kevéssé volt ismert, illetve eltér az eddigi narratíváktól.

Érzésem szerint a világ nem ismeri az igazi Amyt, azt, akit felneveltem. Kerestem a lehetőséget, hogy bemutassam a gyökereit, és mélyebb betekintést engedjek az életébe

– fogalmazott Janis Winehouse szerdán közzétett nyilatkozatában.

A Grammy-díjas Amy Winehouse alkoholmérgezésben halt meg londoni otthonában 2011 júliusában. Alkohol- és drogproblémái végigkísérték a karrierjét.

A dokumentumfilm korábban nem látott archív családi felvételeket is bemutat. A család, a barátok, az Amyt legjobban ismerők segítségével összeálló kép az alkotók szándékai szerint az énekesnő életét új megvilágításba helyezi. Mint elmondták, a film erőteljesen és érzékenyen, női szemszögből ábrázolja az Egyesült Királyság egyik legkedveltebb énekesnőjét, szerelmeit és örökségét.

Hat évvel ezelőtt Amy címmel már készült egy dokumentumfilm róla, Asif Kapadia rendező a munkájáért Oscar-díjat kapott. Igaz, az énekesnő édesapja, Mitch Winehouse (aki könyvet írt lányáról, és a kötet magyarországi megjelenése kapcsán Budapesten is járt) azt a filmet „félrevezetőnek” nevezte, és akkor úgy nyilatkozott, hogy a család elhatárolódik a műtől.

Rovatok