Index Vakbarát Hírportál

Fokozatos nyitási tervvel készülnek a könyvtárak

2021. április 6., kedd 18:08

A legtöbb szolgáltatáshoz hasonlóan a könyvtárak, valamint a könyvtári dolgozók is tűkön ülve várják a startpisztoly eldördülését, vagyis a pillanatot, amikor a kormányrendelet kimondja: itt az idő, nyitni kék!

Igen ám, csakhogy hiába látszik a fény az alagút végén, egyelőre nem tudni, mikor érkezik el az a bizonyos pillanat, amikor a könyvtári élet is visszatérhet a régi kerékvágásba. Számos intézményben 2021. március 8-tól a cserepontok, illetve a könyvkölcsönzési szolgáltatások is szünetelnek, azaz nem engedélyezik az előre megrendelt könyvek kiadását, illetve azok visszaszolgáltatását sem. Fizikai értelemben legalábbis biztosan nem, de ez nem jelenti azt, hogy az online olvasásról le kell mondaniuk a látogatóknak. 

Szakdolgozóknak otthonról

Több megkérdezett intézmény, köztük az ország talán legkiterjedtebb ügyfélkörrel rendelkező könyvtára, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is lépésről lépésre, fokozatosan oldaná fel a korlátozásokat, még véletlenül sem fogják elsietni a nyitást. 

Dr. Fodor Péter főigazgató elmondta, a Könyvtári Cserepont négy hétig volt elérhető, ám a súlyosbodó járvány miatt egy hónapja berekesztették a szolgáltatást. Bár nem tudják, mikor nyithat ki a könyvtár, egy dolog biztos: fokozatos nyitási tervvel készülnek.

Az Országos Széchényi Könyvtár sem tudott konkrét nyitási dátumot mondani, a legutóbbi kormányrendelet értelmében az olvasótermek továbbra is zárva tartanak, és a helyszíni, személyes részvételt igénylő rendezvények is elmaradnak, a kötelespéldányok leadására és válogatására nincs lehetőség.

Vidéken akár házhoz is viszik

Debrecen egyetemi város, könyvtára a járvány előtt több tízezer diákot fogadott, novemberben azonban ismét online térbe kényszerült (sőt március óta a kölcsönzési szolgáltatás is szünetel). A jelenléti kölcsönzés újraindításáról a könyvtári dolgozók nem tudtak pontos információt adni. 

A pécsi Csorba Győző Könyvtár (és fiókkönyvtári hálózata) nem látogatható, azonban továbbra is lehetőséget biztosít a tagoknak, hogy azok olvasnivalóhoz juthassanak.

(Borítókép:  A Debreceni Egyetem könyvtára. Fotó: Oláh Tibor / MTI)

Rovatok