Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Szomjas György

2021. április 8., csütörtök 19:27

Életének 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező  tudatta a család kérésére a Magyar Filmművészek Szövetsége csütörtökön az MTI-vel. A Balázs Béla-díjas kiváló művész április 7-én otthonában, szerettei körében hunyt el. Szűk családi körben helyezik végső nyugalomra – olvasható a közleményben.

A filmszövetség felidézi, hogy Szomjas György nagy sikerű filmjeivel – Talpuk alatt fütyül a szél, Kopaszkutya, Falfúró, Roncsfilm – műfajt teremtett Magyarországon. Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének. Kezdetektől fogva részt vett benne, és hitelesen közvetítette a nézők felé.

Szomjas György 1940. november 26-án született Budapesten. A piarista gimnázium elvégzése után a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult építészmérnöknek. 1964 és 1968 között járt a  Színház- és Filmművészeti Főiskolára, utána a Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagja lett. 1995-ben a Magyar Film- és TV-művészek Szövetségének főtitkárává, 1999-ben pedig az Európai Filmakadémia tagjává választották. A Balázs Béla-díjat 1986-ban, a Kossuth-díjat 2005-ben kapta meg.

Rovatok