Index Vakbarát Hírportál

Szentségtartó fülkére bukkantak a kolozsvári Szent Mihály-templom restaurálásakor

2021. április 10., szombat 13:14

A kolozsvári Szent Mihály-templomban zajló restaurálási munkálatok során 14. századi szentségtartó fülke és valaha füstarannyal borított fiatoronyrészlet került elő a vakolat alól – írta a maszol.ro. A munka most a szentélyben zajlik, ez pedig, mint a középkori templomoknál általában, a legrégebbi rész.

Kiderült az is, hogy korábban többször is javították a templom falait.

A repedéseknél vonóvassal, a falpilléreknél beépített fémdarabokkal igyekeztek azokat megerősíteni már a barokk korban, illetve a 19. században is. A déli mellékszentély boltozata 19. századi, a gótikus bordákat stukkóból készült pántokkal imitálták, viszont a középkori záróköveket visszahelyezték rá.

A templom boltozatának bordái a 18. században zöld színűek lehettek: a déli szentélyben látható konzoltöredékeken, de máshol is megmaradtak ennek nyomai.

A főszentély 14. század második felében készült, öt figurális ábrázolással díszített pillérfejezete hétköznapi jeleneteket ábrázol a kor erdélyi művészetéhez képest meglepő részletességgel: kondás, szerelmespár, tettlegességig fajuló veszekedés és kőfaragó mester is látható rajtuk.
     

A Szent Mihály-templom helyreállítása – amit az M&M Design tervei alapján a KÉSZ Csoport romániai leányvállalata végez – a tervek szerint 2021 végéig tart.

Rovatok