Index Vakbarát Hírportál

Vámos Miklós lenyikhajozta Demeter Szilárdot, a nevét sem volt hajlandó kimondani

2021. április 10., szombat 16:19 | aznap frissítve

Nyikhajnak tartja Vámos Miklós Demeter Szilárdot. Szerinte a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója „nagyon ostoba ember, borzasztó hülyeségeket írt” a Soros Györgyről szóló közelmúltbeli publicisztikában – derül ki abból az interjúból, amelyet a József Attila-díjas magyar író,  műsorvezető adott Veiszer Alindának. Írásában Demeter Szilárd a többi között azt fejtegette, hogy Európa „Soros György gázkamrája”, a „liberárja” hadserege pedig jobban istenít, mint Adolf Hitlert a sajátjai. 

Vámos Miklós gyanúja szerint Demeter Szilárd elfelejti, hogy Soros Györgynek milyen nagy szerepe van abban, hogy Magyarországon nincs szocializmus. Támogatott mindenkit, élen a Fidesz igen tisztelt politikusaival – jegyzi meg az író. A kérdésre, hogy miért ítélte el a Demeter-féle publicisztikát korábban is hasonló éllel, úgy válaszol, ő minden megnyilvánulásra arrogánsan reagál, amit ostobának tart, mert úgy érzi, hogy „az ostoba emberek nagyobb bűncselekményre képesek”. Az interjúban kimondani sem volt hajlandó Demeter Szilárd nevét.

Akit említettél, az egy nagyon ostoba ember

– fogalmazott. A beszélgetést fizetőkapu mögött lehet megnézni, a Telex szemlézett belőle.

Demeter Szilárd publicisztikája novemberben jelent meg az Origón. Szerzője a felháborodás hatására visszavonta (jelenleg nem is hozzáférhető), de nem kért bocsánatot miatta. Bevallása szerint csak abban tévedett, hogy „Soros György és csatlósai” liberálisok lennének, hiszen nem is tűrik az ellenvéleményt.

Ami Soros Györgyöt és a Fidesz támogatását illeti, mint ismert, 1989-ben Orbán Viktor tízezer dollár értékű ösztöndíjat kapott a Soros Alapítványtól. A Soros Alapítvány 1986-ban a Rajk Szakkollégiumot hatmillió, a Bibó Szakkollégiumot pedig 5,8 millió forinttal támogatta. Ez volt az a két intézmény, amelyből a Fidesz kinőtt, de Soros György később, a párttá alakulás alatt is bőkezű volt a Fidesszel, amelynek négymillió forint értékű eszközadományt és 4,2 millió forint készpénzt adott. Ezután 30 évvel, 2017-ben Soros György és bevándorlásról vallott állítólagos nézetei nemzeti konzultáció témájává váltak Magyarországon.

Az interjúban Vámos Miklós arról is beszél, hogy ma a kormányzati kultúrpolitika néhány képviselője azt hiszi, le lehet váltani a magyar irodalom hagyományos „sztárjait” vagy legfényesebb neveit, és ha más kap pénzt, akkor más neve lesz fényes. Ez szerinte nem így van.

Azokat a támadásokat – fűzi hozzá –, hogy őt a Kádár-korszakban „futtatták”, abszurdnak tartja, mert egy írót nem lehet „futtatni”, egy író ugyanis vagy „fut” az olvasók kegyelméből, vagy nem fut.

Rovatok