Index Vakbarát Hírportál

Negyvenkét rövidfilm készülhet el Nemzeti Filmintézet félmilliárdos támogatásával

2021. április 12., hétfő 19:57

Nyilvánossá vált az NFI támogatási listája. Idén 7 kisjátékfilm, 15 ismeretterjesztő film, 9 animációs alkotás és 11 dokumentumfilm készítője nyert a magyar filmipart koordináló testület pályázatain. A 42 sikeres pályázat összesen 502,8 millió forint gyártási támogatáshoz jut.

A kisjátékfilm kategóriában támogatandónak ítélték Bonta Zoltán Gion Nándor novelláin alapuló filmtervét, és nyertes ötletnek bizonyult Oláh Katalin elveszett amerikai vőlegényről szóló története is. Tóth Péter Pál ötvenhatos témáról forgathat, és nekiláthat Nagy V. Gergő stábja is, hogy felvillantsanak egy furcsa éjszakát, melyben egy félszeg férfi és titokzatos nők találkoznak. 

Bánszki Kristóf kisjátékfilmje egy Szelfiegyetemet vizionál, Chilton Flóránál egy nevelőotthonból megszökött ikerpár keresi édesanyját, Krisztics Villő nyertes pályaművében pedig egy tragikus erdélyi történet elevenedik meg.

Az ismeretterjesztő filmek között támogatják többek közt az Aranybullát kiadó II. András királlyal kapcsolatos kutatásról szóló alkotást, és egy Tímár Péterrel forgatott portréfilmet is, melyből kiderül, hogy a rendező szerint mitől lesz egy film rossz vagy jó.

Weyer Balázs az UNESCO által is védett magyar zenei hagyományokról szóló sorozata is a nyertesek között van.

Az NFI támogatja Kabay Barna dokumentumfilmjét, amely Legányi Norbert pannonhalmi főapát Kádár-kori meghurcolását mutatja be.

Medgyesi Gabriella dokumentumfilmje is sikeresen pályázott. A rendező a legendás balatonboglári káptalantárlatokról forgatott, ahol a hetvenes évek elején átmeneti búvóhelyre talált a kor szellemi, művészi és politikai ellenzéke a kádári diktatúra nem kis bosszúságára.

Az NFI anyagi segítségével készülhet el Zsigmond Dezső dokumentumfilmje az utolsó magyar igásról. Támogatják Bakos Katalin munkáját is, aki Csengey Dénes alakján keresztül mutatja be a rendszerváltás korát.

Támogatott dokumentumfilm készül Bolyai János matematikusról, Scheiber Sándor országos főrabbiról, Brassai Sámuel, az unitárius polihisztorról, Haraszthy Ágostonról, aki megalapozta a kaliforniai szőlőtermesztést és borkultúrát, és Gerlóczy Gedeon építészről, aki felfedezte a világnak Csontváry műveit.

Tényfeltáró film készül a román megszállásról, és arról is, hogy majdnem lett egy téli olimpia II. világháború idején Erdélyben. 

Az animációs film kategóriában a közelmúlt legizgalmasabb, fesztiválkedvenc animációit készítő alkotók – Erdélyi Judit, Glaser Katalin, Hegyi Olivér, Lantos Júlia, Laszlovszky Zsófia, Igor Lazin, Lehotay Zoltán, Lovrity Anna Katalin és Traub Viktória – vághatnak bele legújabb alkotásaikba.

A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága a 2020-ban meghirdetett, tévés és streamingbemutatásra készülő alkotások támogatására kiírt pályázataira összesen 494 filmtervet adtak be az alkotók a második fordulóban. A járvány miatti többletköltségek fedezésére a korábban már támogatott, gyártásban lévő alkotásoknak is megítélt 230 millió forint póttámogatást a Televíziós Döntőbizottság – olvasható az NFI honlapján.

Rovatok