Index Vakbarát Hírportál

Állami tulajdonba került Szentandrássy István festőművész hagyatéka

2021. április 13., kedd 17:40

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának kérésére vásárolta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) még márciusban Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész 47 festményből és 77 grafikából álló hagyatékát – közölte a PIM az MTI-vel. A műtárgyakat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-hez (MANK) kerülnek tudományos feldolgozás és kiállításokon történő bemutatás céljából.

A magyarországi roma kultúra és roma festészet egyik legkiemelkedőbb alakja 1957-ben született Budapesten. Szentandrássy István állami gondozottként nőtt fel. Kezdetben verseket és drámákat írt, majd rajzolni kezdett, a festészettel csak később esett szerelembe. Mesterének, a szintén roma származású, Péli Tamást tartotta. Vele egy gyermektáborban találkozott először, ahol a cigány kultúrát és identitást is megismerte. 

A Kossuth-díjat 2012-ben kapta meg a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, csodálatos Madonna-képeiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű művészetéért. Képeiből itthon és külföldön is rendeznek kiállítást.

Szentandrássy István 62 éves korában, hosszú betegség után, 2020. február 26-án halt meg.

Rovatok