Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, milyen tartalmakkal hódít a TikTok

2021. április 22., csütörtök 07:45

Amikor a közösségi média térhódításáról beszélünk, sokan a Facebookra, az Instagramra és Twitterre gondolnak, ám a fiatalabb felhasználók egyre kevésbé vannak jelen ezeken a platformokon. Itt jön képbe a videómegosztásokra specializálódott TikTok, amely rendkívül népszerű a fiatalok körében, a tavaly óta tartó vírushelyzet pedig új magaslatokba röpítette a kínai közösségimédia-platformot.

TikTok. Tizenéves gyerekek bizarr, magamutogatásra használt játszótere? Esetleg a Kínai Kommunista Párt kémkedési szuperfegyvere? Egy újabb értelmetlen applikáció, amit indokolatlanul felkapott a média, de pár hónap múlva már a kutya sem emlékszik majd rá? Mi ez az alkalmazás, és miért folyik még a csapból is?

A TikTok egészen 2020-ig az volt, ami. Egy minimális energia- és időráfordítást igénylő platform a fiatalabb korosztály számára. A magját viszonylag ártalmatlan és legfőképp rövid, táncos, szinkronizálós, komédia- és tehetségvideók alkották, amelyek a felhasználókat ugyan nagyon szórakoztatták, de a szélesebb nyilvánosságot nem igazán hozták lázba. Néha fel-felbukkant egy-egy veszélyesebb kihívás vagy trend, amin aztán jókat lehetett hőbörögni, de ezekről viszonylag gyorsan meg is feledkezett mindenki, mindössze annyi maradt meg a köztudatban, hogy a TikTok egy megosztóalkalmazás.

Az igazi fordulat a platform életében is akkor következett be, amikor mindenki máséban.

Jött 2020, jött a pandémia.

Az izoláció, a tétlenség és az unalom szentháromsága a szórakozásra kétségbeesetten vágyakozó Y generáció figyelmét is a TikTok felé fordította. A botrányok a felhasználói réteg kiszélesítésével egyre nagyobb visszhangot kaptak, az aggódó szülők pedig rendre lesápadtak azon, hogy milyen sok gyerek mennyire alulöltözve táncol, illetve milyen életveszélyes dolgokra buzdíthatnak a legfelkapottabb kihívások. Mindezek mellett Donald Trump is aktívan kampányolt azért, hogy mindenkiben rögzüljön: a kínai gyártmányú applikáció nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Hirtelen mindenki a TikTokkal kezdett foglalkozni, és egyáltalán nem pozitív értelemben.

Ugyanakkor a célközönség bővülésének hatására nem csak a médiavisszhang szökött az egekbe, az a bizonyos algoritmus is elszabadult. Az alapvetően hiperérzékeny alkalmazás felhasználói összetételének változásával a tartalmak is radikális átalakuláson mentek keresztül, sokkal szerteágazóbbak és specifikusabbak lettek. Sőt, megkockáztatjuk, hogy izgalmasabbak és szórakoztatóbbak is.

Ezért most összeszedtünk egy csokorral azokból a kicsit bizarr, kicsit fura, ugyanakkor kifejezetten érdekes trendekből, amelyek talán pontosabb képet adhatnak olvasóinknak arról, hogy érdemes-e komolyabban elmerülni a TikTok legmélyebb bugyraiban, vagy sem.

Mi az? Hasznos és érthetetlenül szórakoztató

Például a takarítás. Többek között ez is olyan kötelező tevékenység, amit jobb esetben legalább heti rendszerességgel, méla undorral, beletörődéssel, vagy ne adj' isten élvezetből végzünk. Éppen ezért némileg furcsa, hogy a TikTokon hódít a tisztaságmánia. Csak a cleaning hashtag több mint nyolcmilliárd megtekintésnél jár, és nem úgy tűnik, hogy egy lecsengőben lévő trendről lenne szó. A kádak súrolástól az autótisztításig van itt aztán minden. Ami közös a feltöltött videókban: minél koszosabb valami kezdetben, annál nagyobb nézettséget generál a kisuvickolása. És valóban. Van valami különös élvezet abban, hogy kivételesen nem mi kapargatjuk a leégett kajamaradékot a tűzhelyről.

Aztán ott van a főzés. De nem ám akármilyen főzés! Minimális költségből és alapanyagokból gyorsan elkészíthető receptek tárházára bukkanhatunk pár másodperc keresgélés után, az algoritmus pedig teszi is a dolgát ezután, és folyamatosan nyálcsorgatóbbnál nyálcsorgatóbb ételeket dobál fel nekünk. Mindenkinek sikerült már belefutnia a feta sajtos, paradicsomos tésztába? Esetleg a százféleképpen töltött tortillákba? Bármilyen banálisan is hangzik ez, a „mit együnk ebédre/vacsorára” témát egészen könnyen eldönthetjük pár perc tiktokozással.

Ne feledkezzünk meg a lakásdekorról sem! Ez a trend nem attól bizarr, hogy lakásdekorral kapcsolatos videók is vannak a TikTokon, hanem attól, hogy bizonyos DIY-projektek kifejezetten erre a platformra vezethetők vissza. Ezek között az ötletek között is visszakacsint az „olcsó alapanyagokból kreáljunk valami fantasztikusat” mentalitás. Ami feltűnő, hogy mostanában boldog-boldogtalan szőnyegeket készít a TikTokon, de olyan intenzitással, hogy az úgynevezett handtufting pisztoly már-már hiánycikknek számít a piacon. Aki nem tudta még le az első hullám alatt a lakásfelújítást, annak érdemes lehet pár látványos, de olcsó tippért felnézni a platformra.

A „ma is tanultam valamit” típusú tartalmak

A lifehackek szinte minden létező médiumban aratnak, furcsa lett volna, hogy pont a TikTokon nem ütik fel a fejüket. A lifehack hastag azonban a maga több mint 20 milliárdos megtekintésével is előkelő helyet vívott ki magának a TikTokon. Ezek a tartalmak gyakorlatilag az élet minden területére vonatkozhatnak a tankolástól egészen az ételek előkészítéséig. Vannak köztük meglepően hasznosak és persze gagyibbak is, de az biztos, hogy olyan dolgokat is tanulhatunk, amelyekre sosem gondoltunk volna.

Ha már a tanulásnál tartunk, vannak a lifehacknél komolyabb témák is TikTokon. Az egészségügyi szakemberek is egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a tartalomgyártók között, és bár nem valószínű, hogy egy harminc másodperces videóban megváltják a világot, azonban ahhoz, hogy egy-egy kérdés vagy probléma iránt felkeltsék az érdeklődésünket, ennyi idő is elég lehet. Különösen jól mennek például a tabutémákat döntögető, testtudatosságra nevelő tartalmak.

Videók, amelyek előtt mi is értetlenül állunk

Ha a TikTokról van szó, nem lehet elmenni azok mellett a megbotránkoztató vagy éppen Darwin-díjra esélyes tartalmak mellett sem, amelyek egyértelműen a legnagyobb visszhangot generálják, és ebből kifolyólag radikálisan befolyásolják az emberek megítélését is a platformmal kapcsolatban. Nem meglepő módon a legtöbb, ebbe a kategóriába tartozó videó valamilyen challenge, vagyis kihívás keretében születik. Némelyik ártalmatlan, esetleg gusztustalan, de vannak köztük kifejezetten veszélyesek is.

Magyarul leginkább müzlis kihívásnak lehetne fordítani az úgynevezett Cereal Challenge-et. Ennek lényege, hogy egy vállalkozó szellemű ismerősünk szájába gabonapelyhet, majd tejet kell öntenünk, az így összerittyentett finomságot pedig el is kell fogyasztanunk. Ehhez nem is fűznénk többet.

Sajnos még mindig nem vesztett aktualitásából a Covid Taste Test . A koronavírussal járó szag- és ízvesztés a TikTokot is bejárta, a megbetegedett felhasználók a legfurább dolgokat kóstolva próbálják bizonyítani, hogy ők bizony nem éreznek semmiféle ízt. A legtöbben hagymát szeretnek harapdálni, ami tulajdonképpen hasznos is, hiszen egy további jó okot adnak a szociális távolságtartásra.

Nem teljesen értjük, de elfogadjuk, hogy van létjogosultsága a Childhood Baby Blanket Revealnek. Ha valaki esetleg kíváncsi mások rongyosra szorongatott babakori takarójára (vagy annak maradványaira), akkor jó hír lehet a számára, hogy a TikTokon rengeteg ilyet találhat, sőt a megtekintések reményében mutogathatja is a saját nagyra nőtt nyunyókáját. Merthogy van rá kereslet.

A kifejezetten veszélyesnek tartott trendekből a két legnagyobbat és legfrissebbet emelnénk ki. A Teeth Filing trend kirobbantójának egy egyszerű, de nem túl szerencsés ötlet jutott eszébe, amikor úgy döntött, hogy egy körömreszelő segítségével tesz szert egyenes fogsorra. Bár eleinte sokan követték a példáját, szerencsére ezek a videók egyre kevésbé vannak jelen a platformon, a többség pedig már arról készít tartalmakat, hogy miért is nem szabad ezt a módszert kipróbálni.

A Siluette Challenge kicsit máshogy lehet „veszélyes”, de mindenképp érdemes megemlíteni. A kihívás résztvevői jellegzetes zenére táncolnak, majd beállnak egy ajtókeretbe, a zene változik, megjelenik egy piros filter, és már csak a meztelen sziluettjük látszik. A trend egészen addig ártalmatlan volt, amíg egyesek rá nem jöttek, hogyan távolítható el a videókról a piros filter. Így a trendvonatra felszálló felhasználók gyakorlatilag önként posztoltak magukról meztelen képeket.

Na de akkor most érdemes vagy sem letölteni?

A tartalmi sokszínűség jót tett a platformnak, mára tényleg bárki találhat rajta olyan videókat és kreatív megoldásokat, amelyek valóban érdemesek a figyelemre. Az is biztos, hogy az idősebb generációk megjelenése sem tette tönkre a varázst, ellenben lehetővé teszi a gyorsabb és széles körű monitorozást, aminek köszönhetően korábban kiszűrhetők a fiatalokra nézve problémás vagy éppen veszélyes tartalmak. Hogy megéri-e letölteni ezt az alkalmazást? Próba szerencse alapon mindenképp. Ha kevés a szabadidőnk, és nem tudunk hosszabb videókat fogyasztani, de mondjuk a fenti kategóriák között van olyan, amit szívesen néznénk, akkor érdemes egy próbát tenni a TikTokkal. Egy figyelmeztetést azonban elhelyeznénk: a TikTok kifejezetten addiktív!

Rovatok