Index Vakbarát Hírportál

Kapolcson, Veszprémben és Gyulán is lesz fesztivál a nyáron

2021. április 23., péntek 07:46

Jelen állás szerint a Művészetek Völgye, a VeszprémFest és a Gyulai Várszínház programsorozata is meg lesz tartva nyáron, a megfelelő óvintézkedések mellett.

A tavalyi sajnálatos kimaradás után idén ünnepli harmincadik születésnapját a Művészetek Völgye, 1500 programmal és 30 helyszínen. A július 23. és augusztus 1. között Kapolcson, Taliándörögdön és Vigándpetenden megrendezendő legnagyobb hazai összművészeti fesztiválon fellép

A fesztivál történetében most először lesz operaelőadás a völgyben, az Operaház társulatának Donizetti Szerelmi bájital produkcióját Operakamionról nézheti majd a közönség Vigándpetenden. A fesztivál a zöld vonalat is tovább erősíti, egy komposztálót helyeznek el tesztelésre a völgyben. Külön udvara lesz a Poket néven elhíresült zsebkönyveknek. Az idén lesz egy Völgy 30 programcsomag is, ennek keretében az elmúlt harminc év egy-egy sikeres, emlékezetes programját idézik meg.

A szervezők elmondták az Indexnek, hogy idén óvatosabban bánnak a költségvetéssel, ugyanis az emberek is óvatosabban foglalnak – érthető módon – a korábbi évekhez képest.

Már lehet elővételben tíznapos bérletet venni, ennek ára sávosan növekszik aszerint, hogy mikor vásárolja meg az ember. Idén is lehet ötnapos mozgóbérletet venni, a későbbiekben pedig háromnapos hétvégi jegyet (12 ezer forint), illetve napijegyet (5500–7000 forint elővételtől függően).

A vendégházak közül az idén kevesebb elérhető, és az árusok között is van olyan, aki a járványhelyzet miatt sajnos tönkrement, ezért idén nem lesz jelen a völgyben.

A VeszprémFeszten egyetlen külföldi előadó lesz

Az idén augusztus 17–21. között tartó fesztiválon Tom Jones fellépése mellett a Jazz+Azé az, ami biztosra vehető.

A három helyszínen zajló, ötnapos prémium zenei fesztivál szervezői május 1-ig bejelentik a teljes programot, amelyben Tom Jones mellett − idei különleges kínálatként − kizárólag hazai művészek szerepelnek.

Az öt nap alatt három helyszínen nyolc koncertet láthatnak-hallhatnak a résztvevők. A világhírű, nyolcvanéves brit popénekes augusztus 19-én lép színpadra a Veszprém Arénában, ahol már 2017-ben nagy sikerű koncertet adott. Programjában legismertebb világslágerei mellett április 23-án megjelenő albumáról is elhangzanak majd dalok.

A fesztivál másik szabadtéri helyszínén, a Jezsuita Templomkertben VeszprémFest Classic címmel a Cziffra100 emlékév keretében három különleges komolyzenei produkciót láthat a közönség. A sorozat nyitányaként augusztus 17-én a VeszprémFest történetében legtöbbször fellépett művész, Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera címmel ad koncertet. Augusztus 18-án a Paganini+ programmal Balázs János és Lendvay József mellett Szakcsi Lakatos Béla lép színpadra, augusztus 19-én pedig Tompos Kátya és Balázs János Cziffra Café című estjén duózik a zongoraművész és a színésznő.

Gyula: A Hotel Mentholtól a Mundruczó-féle Proton Színházig

Igen széles palettát kívánt programjában idén a Gyula Várszínház fölfesteni, a tömegeket vonzó előadásoktól a színházi ínyencek kiszolgálásáig. A június 25. és augusztus 19. között látható hat fesztivál öt bemutatóval, köztük három ősbemutatóval jelentkezik.

A Shakespeare Fesztivált ezúttal csak magyar társulatokkal szervezik, mert érthető módon külföldieket nem mertek meghívni. A Katona József Színház az Otellóval, a Vígszínház a Lóvátett lovagokkal lesz jelen, a Nemzeti Színház pedig a Rómeó és Júliával. Idén is lesz kortárs táncszínházi Shakespeare-adaptáció: a Kulcsár Noémi Tellabor Társulat a Vihart viszi színre a Várszínpadon.

Idén Szabó Magda életművét állítják középpontba a Szabó Magda-napok háromnapos programsorozatával, köztük a Nemzeti Színház Az ajtó című előadásával, Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával. Megrendezik az Erdélyi Hét elnevezésű színházi fesztivált is, a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Hegedűs a háztetőnt hozza, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház pedig Az ember tragédiáját Purčarete rendezésében. Ez három külön fesztivál a rendezvényen belül.

Nem feledkezhetünk el a kétévente megrendezendő irodalmi Humorfesztiválról sem, erre 11-12 alkotót hívtak meg, többek között Darvasi Lászlót, Egressy Zoltánt, Fehér Bélát, Háy Jánost, Márton Lászlót, Kiss Judit Ágnest, Kiss Ottót és Tóth Krisztinát.

A szélesebb közönségrétegek a tóparti színpadon láthatják a Sándor Mátyás, a Hotel Menthol, a Gyöngyhajú lány, a Hegedűs a háztetőn musicaleket, a színházi ínyencek megtekinthetik a Proton Színház Frankenstein-terv című előadását vagy az Urbán András igazgatta szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az Úr nevében című előadását.

(Borítókép: Koncert a VeszprémFesten 2015. július 17-én. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

Rovatok