Index Vakbarát Hírportál

Magyar festmény került a párizsi Centre Pompidou gyűjteményébe

2021. április 23., péntek 15:14

A párizsi Musée National d'Art Moderne – Centre Pompidou gyűjteményébe került Keserü Ilona Rekonstrukció című képe, amelyet a háború utáni absztrakt művészet egyik legjelentősebb alkotója 1990-ben festett. A kép ezzel Európa legnagyobb és legrangosabb modern és kortárs művészeti kollekciójának részévé vált.

A párizsi múzeumban ez az első Keserü-alkotás, amit a Centre Pompidou Baráti Kör Alapítvány Nemzetközi Csoportjának részeként működő Közép-Európa Akvizíciós Bizottság tagjai vásároltak meg az intézmény számára.

Rodica Seward hívta fel a figyelmünket Keserü Ilona Rekonstrukció című művére, és meggyőzött bennünket arról, hogy a gyönyörű festménynek a múzeum gyűjteményében van a helye. Rodica és a Közép-Európa Bizottság tette lehetővé, hogy ez valóra váljon

 – mondta Bernard Blistène, a Musée National d'Art Moderne  Centre Pompidou igazgatója az akvizíciót követően. 

A Kossuth-díjas Keserü Ilona Rekonstrukció című műve egy az 1960-as évek elején készült, majd nem sokkal később átfestett kép variációja, az eredeti festményről fennmaradt fekete-fehér reprodukció tanúsága szerint. Keserü pályája elején többször előfordult, hogy ha éppen nem állt rendelkezésre üres festővászon, egy kész képét átfestette, akkor is, ha nagyon jónak találta az alapfestményt.

Rovatok