Index Vakbarát Hírportál

Péterfy Bori keresi a jövő Oscar-díjasát

2021. május 23., vasárnap 06:07

Az idei Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál május 27. és június 2. között lesz, az eseményen élőben és online egyaránt részt lehet venni.

Márciusról május végére tolódott a kilencedik Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. Ennek a döntésnek hála idén újra élőben, a Toldi Moziban vagy akár a szabad ég alatt, a Városháza udvarán lehet megtekinteni a 27 nemzetközi rövidfilmet, illetve a 31 magyar rövidfilmet.

Akinek nincs oltási igazolványa, a Távmoziban online is követheti a kisjátékfilmes versenyprogram blokkjait.

A vetítéseken kívül a szervezők szakmai programokkal is készültek, ahol többek között a járványhelyzet streamingplatformokra gyakorolt hatásáról, a kreatív szakmában dolgozók kényszerszünetéről, annak következményeiről, illetve a zöld filmgyártásról is terveznek beszélgetéseket.

A pitchfórum moderátora Lévai Balázs lesz, itt fiatal filmes alkotók prezentálhatják egymásnak és vitathatják meg egymással az előkészületben lévő projektjeiket. A kisjátékfilmtervek a 300 000 forintos pénzjutalommal járó Lovas Nádor-díjért versenyeznek majd, ezzel segítik a legjobb filmterv megvalósulását.

Az idei esemény nagykövete Péterfy Bori lesz, aki más szerepkörben is részt vesz majd a fesztiválon, amiről így mesélt az Indexnek:

A fesztivál népszerűsítése mellett a magyar zsűri tagja vagyok Olmo Omerzu és Reisz Gábor filmrendező mellett, úgyhogy minden új magyar rövidfilmet látni fogok, amit nagyon várok már. Érdekelnek az új tehetségek, ki tudja, lehet, hogy köztük van a következő Oscar-díjas! Alkotóként és befogadóként is nagyon szeretem a rövidfilmeket: ebben a mai felgyorsult, rohanó világban mindig örülök, ha időt tudok szakítani valami minőségi szórakozásra, és az elmúlt években a magyar rövidfilmekben nem kellett csalódnom. Annak is mindig örülök, ha felkérnek egy rövidfilmes szerepre pár napot forgatni, mert akkor azt biztosan el tudom vállalni, miközben izgalmas új arcokkal ismerkedhetek meg. Eddig azt hittem magamról, hogy keveset forgatok és alig szerepelek magyar filmben, de a Friss Húson még retrospektív is lesz a korábbi kisfilmjeimből, úgyhogy azért is örülök, hogy elvállaltam ezt a felkérést, mert elkezdtem átértékelni magamban ezt az időszakot. 

Idén először lesz öt nemzetközi versenyszekció. A filmeket a szervezők tematikus blokkokba sorolták: Találkozások, Furcsaságok, Családban marad, Felnövéstörténetek; az ötödik blokk a Határesetek címet viseli, amiben olyan külhoni magyarok alkotásai láthatók, akik a hazai válogatásba nem férnének be.

A fesztiválon többszörös díjnyertes alkotók munkáit is lehet látni, lesznek visszatérő Friss Hús-versenyzők, és egészen új filmesek is bemutatkoznak.

A fesztivál idei vendége Csehország: Magyarországon először lesz látható a Winter Flies című cseh alkotás, a vetítés után pedig Olmo Omerzu rendező és producer-alkotótársa, az Arany Medve-díjas Jiří Konečný mesél arról, hogy Csehországban milyen lehetőségei vannak egy kezdő filmrendezőnek, hogyan lesz egy rövid diplomafilmből Berlinalén debütáló nagyjátékfilm, és hogyan jut el egy cseh indie road movie az Oscar-nevezésig.

A nemzetközi versenyben a legjobb film díját és a zsűri különdíját ítélik oda, de a közönség is szavazhat kedvenc külföldi filmjéről. A kifejezetten gyerekeknek szóló programokon kívül a fesztivál vetítésein kizárólag 18 év feletti nézők vehetnek részt.

A program részletes leírása, a vetítések időpontjai a Friss Hús oldalán megtekinthetők, a fesztivál ideje alatt pedig Facebook-oldalukon is lehet követni a streamelt szakmai előadásokat.

Rovatok