Index Vakbarát Hírportál

45 ezer év emléke mehet a süllyesztőbe

2021. május 25., kedd 16:22

Ijesztő sebességgel romlik annak a történelmi jelentőségű indonéz falfestménynek az állapota, amelyet januárban találtak Celebesz szigetén.

A BBC néhány napja adta hírül, hogy a globális felmelegedés következtében több tízezer éves falfestmények, köztük egy 45 000 éves, vaddisznót ábrázoló festmény léte is veszélybe került. Az említett festményt a világ legidősebb – állatot ábrázoló – képeként tartják számon. A celebeszi disznó sötétvörös pigmenttel festett életnagyságú képe egy narratív jelenet része lehet, és a Leang Tedongnge-barlangban található. 

A hőmérséklet növekedésével a régió egyéb barlangmotívumai – vadászjeleneteket és természetfeletti lényeket ábrázoló alakok – szintén egyre gyorsabban omladoznak. A kutatások azt sugallják, hogy nem szabad csendes megfigyelőnek lenni, hanem többet kell tenni a felbecsülhetetlen értékű alkotások megőrzése érdekében.

A Scientific Reports múlt héten megjelent tanulmányában ausztrál és indonéz kutatók csoportja megállapította, hogy a megemelkedett hőmérséklet és a szélsőséges időjárási viszonyok (például az egymást követő száraz napok és erőteljes monszunok) felgyorsították a sók képződését az említett barlangrendszerekben. 

A sókristályok a hőmérséklet-ingadozással arányosan duzzadnak és zsugorodnak: a melegebb napokon kezdeti méretük több mint háromszorosára növekedhetnek. Ezek a képződmények, amelyek a sziklafestményeken és azok alatt nőnek, a képek egyes részeinek a barlang faláról történő leválását okozzák. Dr. Jillian Huntley, a Griffith Centre for Social and Cultural Research kutatója elmondta, a képek az ember szeme láttára „válnak köddé”.

Egy indonéz barlangrajzkutató, Adhi Agus Oktaviana elmondta, minél több felbecsülhetetlen értékű festményt szeretnének találni, még mielőtt azok teljesen leválnának a falakról. 

Több mint 300 barlangfestményt találtunk Celebesz déli részén. A kutatás folyamatosan zajlik, és még mindig egyre több képet fedezünk fel. Majdnem az összes nyilvántartott festmény a teljes megsemmisülés felé halad. Versenyt futunk az idővel

– mondta a kutató. 

(Borítókép: A disznófestményről készült fotó az indonéziai Leang Tedongnge-barlangban. Fotó: Maxime AUBERT / GRIFFITH UNIVERSITY / AFP)

Rovatok