Index Vakbarát Hírportál

Feltették a netre Franz Kafka Izraelben őrzött kéziratait

2021. május 28., péntek 10:47

Az interneten is elérhető lett Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka – jelentette be az Izraeli Nemzeti Könyvtár.

Intenzív, évekig tartó megőrzési, helyreállítási, katalogizálási és digitalizálási munka után a könyvtár feltöltötte a világhálóra a 20. század egyik legjelentősebb zsidó írójának Izraelben őrzött irodalmi hagyatékát.

A gyűjtemény többek között több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi vita előzte meg.

Az újonnan digitalizált írásművek sorába került Kafka Esküvői előkészületek vidéken című történetének három különböző vázlata, egy olyan jegyzetfüzet, amelyben héber nyelvi tudását gyakorolta, több száz személyes levél, vázlat és rajz, valamint utazási naplók és saját maga számára lejegyzett gondolatok.

A hagyaték szinte napra pontosan 97 évvel a szerző 1924. június 3-án bekövetkezett halála után, és mintegy két évvel a jogvita befejezése után vált elérhetővé a világ minden pontján.

Rovatok