Külföldi édesanyaként Budapesten vállalkozást indítani nem gyerekjáték, ám ha az illetőben megvan a kellő spiritusz, na meg kalandvágy, nincsen lehetetlen küldetés. Egy Varsóból a szerelem vonatán Magyarországra érkezett cukrászhölgy életének fontos fejezete Budafokhoz kötődik: itt alapított kávéházat, öt évvel később pedig már a kerület kedvenc sütimesterévé vált.
A lengyel származású Maja Wanot neve nem ismeretlen a XXII. kerületben, Budapest bornegyedében. Az orosz szakos bölcsészből és óvónőből cukrásszá „avanzsált” háromgyermekes édesanya 2019-ben elkészítette a Kerület Tortáját is. A sváb ízvilágú, de amerikai receptúra alapján megalkotott, almás-túrós – valamint Budafokhoz méltóan pezsgőszósszal meglocsolt – sütemény a lakók apraját-nagyját elvarázsolta.
Majecsko – merthogy mindenki így hívja – és magyar férje tizenkét éve költözött Budapestre. A nő nagymamája szenvedélyes konyhatündér volt, a családi receptek is az ő nevéhez fűződnek. A sütemények receptúráját csak a cukrászat iránt érdeklődést mutató Maja kapta meg, nagyanyja megérezte, hogy unokája egyszer még hasznát veheti tehetségének.
Maja kisebbik fia, a most hatéves Leon hasfájós baba volt, így azért, hogy a többiek aludni tudjanak, az anyuka különleges módszerhez folyamodott: a csecsemőt magával vitte a konyhába, és beletette egy hintaszékbe. Amíg a baba hintázott, a mama sütött. Így mindenki jól járt, mondja viccelődve Majecsko, hiszen kisfia így ínycsiklandó aprósütemények illatfelhőjében cseperedett fel.
Házias ízek, elhivatottság, szorgalom, és persze odaadás. Talán ezek jellemzik a leginkább a vállalkozást, Maja ugyanis öt esztendeje döntött úgy, hogy óvodai munkáját sütésre cseréli. Kitanulta a cukrászmesterséget, majd megnyitotta az első, Gádor utcai üzletét. A boltot viszont csak a forgalmas főúton keresztül lehetett megközelíteni, és hamar ki is nőtte, így a Majecsko néven futó vállalkozását átnevezte Pavilon Kávéházzá, az üzletet pedig átvitte a Nagytétényi úti Művésznegyedbe.
Dolgozó anyaként nem volt könnyű belevágni egy ekkora horderejű projektbe, s bár sokan mondják, hogy minden megoldható, ha az ember igazán akarja – de mi van akkor, ha mások meg nem akarják, és még a pandémia is megérkezik. Majecsko kénytelen volt lehúzni a redőnyt, és nemcsak a boltját, de az üzemkonyháját is elhagyta.
Budafokon ezekben a hetekben nyílik meg a Magdolna utca és a Kossuth Lajos utca sarkán egy új kulturális intézmény, a Magdolna-udvar. A helytörténeti galériának, valamint kiállítótereknek otthont adó épületegyüttesben egy kávézó is helyet kap: a Majecsko. Percekre van a nyitástól, kerületi pályázat segítségével valósult meg.
Az új, február óta épülő-szépülő kávézó kissé retró hangulatú, rusztikus külsőt kapott, mégis otthonos és modern hangulatot áraszt. Van itt minden: színes, játékos étkészlet, egy strand bárpultjára emlékeztető kiszolgálófelület, egyedi, nagyszülői örökségből fennmaradt asztalkák, origamira hajazó székek, vidám képek és plakátok. És még nincs vége: a cukrász az előtérbe egy kanapét is szeretne, amolyan Jóbarátok-stílusban, mondja Maja, akinek a tervei között szerepel, hogy egy zongorát is betesz az előtérbe, hogy később kisebb koncerteket, ne csak gyermek- és felnőtt foglalkozásokat, workshopokat tartson kávézójában.
Nem sütök tortákat, csak aprósüteményeket, pitéket, kenyereket. A vendég csak kivesz egyet az üvegtető alól: nincs szemét, nem kell hozzá víz, ez a legzöldebb megoldás a világon
– mosolyog Maja, miközben dekoratív tálcán kínálja a különféle édességeket. Igazi házi megoldás.
Budafokon aligha találni kávézót. A tanulni, dolgozni, vagy – ki hitte volna – kávézni vágyók legfeljebb egy pékségben vagy plázában tudtak meginni egy csésze feketét, most azonban apró sütis kávéházat is kap a kerület.
Imádom ezt csinálni. Az új kávéházban négyen dolgozunk majd, ki reggel, ki napközben, attól függ, ki, hogy ér rá. Én simán lemondanék a sütésről, csak hadd állhassak a pult mögött, itt a boltban. Szeretem jól érezni magam mások társaságában.
(Borítókép: Maja Wanot. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)