Index Vakbarát Hírportál

Magyar direktorok is kiállnak a nagyváradi színjátszás mellett

2021. június 1., kedd 18:27

Közleményben tiltakozik a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete a nagyváradi kulturális intézmények összevonása ellen. A szervezet MTI-hez eljuttatott kiáltványa szerint a nagyváradi Szigligeti Színház, a Regina Maria Színház és a Nagyváradi Állami Filharmónia egy közös intézménybe olvasztása kizárólag a költséghatékonyságot tartja szem előtt, az minden téren visszalépést jelent, és rossz irányba változtatná meg Nagyvárad jelenlegi, sokszínű kulturális életét.

A közleményben így fogalmaznak:

A Bihar megyei önkormányzat terve méltatlan helyzetbe hozza a társulatok tagjait, ellehetetleníti az alkotói munkát és szűkíti a város, a megye polgárai számára a kultúrához való hozzáférhetőség kereteit. Kérjük a döntéshozókat, hogy vonják vissza az összevont, projektalapú intézmény létrehozását célzó tervüket és továbbra is biztosítsák a szabad művészi alkotás feltételeit az érintett intézményekben.

Amint arról az Index is írt már, Nagyváradon több mint 223 éves magyar színjátszás került veszélybe a Bihar megyei önkormányzat összevonási tervei miatt.

Május végén Románia 51 színházának igazgatója jelezte közös petícióban tiltakozását, azt megelőzően pedig román és magyar művészek utcai performansszal és villámcsődülettel fejezték ki szolidaritásukat az önálló színjátszás mellett Nagyváradon és Szatmárnémetiben.

Rovatok