Index Vakbarát Hírportál

Lapszélről leshetünk be a magyar kortárs írók legújabb könyveibe

2021. június 10., csütörtök 14:06

Koncertek, könyvbemutatók és különleges séták várják a kortárs magyar irodalom szerelmeseit a Margó Irodalmi Fesztiválon.

Idén jubilál a Margó Irodalmi Fesztivál, tíz éve leshetünk be a lapszélről magyar kortárs írók legújabb könyveibe. A tavalyi eseményt online tartották, idén viszont személyesen és új helyszínen lehet ünnepelni a magyar irodalmat: a fesztiválnak a Városmajori Színpad ad otthont június 10–13. között.

A négynapos esemény dúskál az izgalmas irodalmi és zenei programokban:

A Margón mutatja be új kötetét többek között Babiczky Tibor, Barna Imre, Bérczesi Róbert, Bojár Gábor, Fábián Janka, Keresztury Tibor, Kukorelly Endre, Orosz István, Perintfalvi Rita, Spiró György, Szvoren Edina, Varró Dániel, a 2020-as Margó-díjas Harag Anita, valamint az idei Libri irodalmi díjas Bereményi Géza és Grecsó Krisztián.

Csütörtök este például Závada Péter rendhagyó kötetbemutatója látható. Negyedik verseskötete, a Gondoskodás mutatkozik be zenés, irodalmi esten.

Péntek este nyolc órától Vecsei H. Miklós és csapata Csoóri Sándor életművéből varázsol a színpadra koncertszínházi előadást, amivel a mai eltávolodás és uniformizálás ellen keres megoldásokat, amelyek közelebb vihetik egymáshoz az embereket. Ez lesz a Párbeszéd, sötétben Koncertszínház Csoóri Sándor életműve alapján.

Szombat este a Margó tizedik születésnapi buliján lehet közösen ünnepelni. 2011-ben volt először Margó Irodalmi Fesztivál, az első évben még szétszórva a városban, egyszerre több helyszínen. Évente kétszer rendezik meg, tavasszal és ősszel. A Margó célja az volt, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a kortárs magyar irodalmat, az esemény népszerűsége pedig arról árulkodik, hogy ezt sikerült elérni.

A MARGÓ ESZTRÁD: A 10. születésnap eseményén fellép Dragomán György, Erdős Virág, Kardos-Horváth János, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Szabó T. Anna és Totth Benedek.

A fesztivált vasárnap este nem is zárhatná más program, mint a Rájátszás nevű produkció, ami bár azóta önálló életre kelt, létrejötte a Margónak köszönhető. Az első fesztiválon állt össze először: az eredeti ötlet szerint három költő és három zenész párbaja ez, egymás műveinek újragondolásával. Azóta a Rájátszás önálló zenekarként működik, és idén ők is betöltik a tízet. 

A fesztivál hetedik alkalommal keresi és jutalmazza majd a legjobb első prózakötet szerzőjét. A Margó-díj a pályakezdő írók reflektorfénye, a legerősebb alkotásokra irányítja a figyelmet. Tavaly Harang Anita az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötete nyert. A Margó-díjjal félmillió forint, tárcasorozat, próbafordítás, bemutatkozás a Müpa Literárium-sorozatában és a Bookline 15 millió forintos médiatámogatása is jár.

A Margón idén először tartják az Alkotótárs ösztöndíjprogram díjátadóját. A pályázatban már nem csupán pályakezdő fiatal írókat támogatnak egy évig abban, hogy idejüket csak az írásnak szentelhessék.

Tavaly ősszel a Margón mutatkoztak be a Könyves Séták. Ezek minden lépéssel több lapot tárnak fel Budapest színes és sokoldalú narratíváiból. Szombaton Ács Dániel újságíró a Turultól az Alma utcai zsinagógáig repíti vissza a résztvevőket, a múlt egy máig rengeteg vitát kiváltó történetével. Vasárnap Finy Petra író és Laborczi Dóra újságíró vezeti az Elkövetők és embermentők a Városmajorban sétát.

A részletes program elérhető a Margó Irodalmi Fesztivál honlapján.

(Borítókép: A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Budapesten a Várkert Bazárban 2019. október 10-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok