Index Vakbarát Hírportál

Grecsó, Dés és Kepes is kiáll az autista gyerekek mellett

2021. június 15., kedd 12:58

Az Autistic Art 2006-óta minden évben több kreatív adománygyűjtő akciót is szervez, hogy támogatni tudja autista otthonok lakóit.

Jótékonysági könyvaukciót hirdet június 15–17. között az Autistic Art Alapítvány. Körülbelül negyven kortárs magyar író és zenész ajánlotta fel könyveit, lemezeit, amelyeket aláírásukkal és üzenetükkel láttak el.

A könyv, ami összeköt

Az aukció tételsorában többek között Grecsó Krisztián, Bereményi Géza, Spiró György, Bárdos András, Bán Zsófia, Halász Rita, Kemény István, Tóth Krisztina, Nádasdy Ádám, Parti nagy Lajos, Kepes András könyveire vadászhatunk, a zenészek táborából Fisher Iván és Dés László is tett felajánlást.

Bármikor, amikor a segítségemet kérik, és tudok is segíteni, mindig szoktam. Több ilyen eseményre volt már példa a múltban, ez nem újdonság. Az autizmust azért karolom föl, mert bármilyen sérült vagy hátrányos helyzetben lévő embert tisztességből és emberségből kötelességemnek érzem segíteni. Szurkolok az alapítványnak, hogy jól sikerüljön az aukció.

– válaszolt Kepes András a kérdésünkre az aukcióval kapcsolatban.

Az Autistic Art célja 15 éve a mentálisan sérült, különösen autisztikus spektrumzavarral érintett fiatalok lakóotthoni elhelyezésének támogatása, emberhez méltó életkörülmények biztosítása. Mindezek mellett művészet, design és jótékonyság kapcsolódik össze az Autistic Art munkásságában.

Kutya kötelességed támogatni egy olyan szervezetet, ami azokat az embereket segíti, akik mások, mint az átlag, ezért nehezebben illeszkednek be, nehezebben kezdik az el az önálló életet. Különösen fontos ez egy olyan országban, ahol a regnáló hatalom mindent megtesz annak érdekében, hogy az emberek gyűlöljenek mindenkit, aki eltér az átlagtól, vagy más, mint a többség.

– felelte kérdésünkre Péterfy-Novák Éva, hogy miért tartja fontosnak az Autistic Art könyvaukcióját, amit Egyasszony című regényével ő is támogatott.

Ott Anna, a Hadik kávéház művészeti vezetője, ezenkívül irodalmi influenszerként népszerűsíti az olvasást a fiatalok körében. Szenvedélyesebben tud beszélni az olvasás szeretetéről, mint középkori lovag a szerelemről, vagy csillagászok ritka égi jelenségekről. Megtartva jó szokását, az Autistic Artnak is kifejtette a könyvek fontosságát:

Mindent, amit a világról és az emberekről tudok, azt a könyvekből tanultam. Na, nem lexikális tudásra gondolok, ezt a tudást talán a leginkább emberismeretként lehet nevezni. Olvasás során rengeteg sorsot éltem már át, voltam megcsalt férfi, gyilkos nő, vonat alá futó szerelmes, gyermekét gyászoló anya, jártam haláltáborban, és volt, hogy ki is jöttem onnan. A könyvek megtanítottak rá, hogy nem csak az én igazam az igazság, és nem csak az én valóságom a valóság. Az olvasás nyitottá, elfogadóvá tesz, és persze gyógyír a magányra. Hiszen az emberiség tudása ott van a könyvekben. Ha nem vesszük le a polcról őket, akkor hogyan tudnánk megbirkózni a kihívásokkal, amikkel az életünk során folyamatosan szembe találjuk magunkat? Az olvasó érzékeny, az olvasót érdekli a világ és a környezete, épp ezért tartom csodás találkozásnak, hogy történeteken keresztül segíthetünk autista társainknak. Ezzel mindannyian csak gyarapodhatunk. Hála az Autistic Art Alapítványnak és az íróknak!

Az aukció június 17-én este nyolc óráig tart, addig van lehetőség támogatni a szervezetet, és lecsapni könyvespolcuk legértékesebb új lakójára. A termékeket bemutató katalógust ezen a linken találják, az aukciót pedig az Autistic Art honlapján.

Rovatok