Index Vakbarát Hírportál

Augusztus közepén rendezik a Művészetek Völgye kistestvérét

2021. július 3., szombat 18:18 | aznap frissítve

A Kapolcska Program afféle kulturális, edukációs, regionális tehetséggondozási start-up, amely két nagyobb részből áll: egy összművészeti gyerektáborból a közoktatásban résztvevő gyerekek számára és egy hozzá szorosan kapcsolódó családi kisfesztiválból, melyet idén immár ötödik alkalommal készülnek megrendezni.

Idén augusztus 11. és 19. között Kapolcson 10 helyszínen 80 program és 200 fellépő várja a résztvevőket.

A programok központi eseménye a 9–15 éveseknek szóló tehetségkutató, tehetségfejlesztő tábor, ahol 11 szekcióban várnak 120 fiatalt 50 pedagógus és 10 önkéntes támogatásával 

– részletezte Márta István, a rendezvény programigazgatója. 

A gyerekek fotó, dzsesszimpro, kézműves, mélyvonós, mozgókép, néptánc, népzene, ütőhangszeres, vonós, kamarazenei és kreatív írás szekcióban próbálhatják ki magukat vagy mutathatják meg tudományukat. A csoportokat olyan ismert művészek vezetik, mint Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő vagy a Talamba Ütőegyüttes tagjai.

A rendezvény kapcsolódásra ad lehetőséget a kulturális élet már bizonyított művészei és a majdani utánpótlást jelentő ifjonti nemzedék között, megteremtve a lehetőségét a tudásátadásnak, a tehetséggondozásnak, a szakmai fejlődésnek és a kulturális életbe való betagozódásnak.

A fókuszban a kezdetek óta a művészet és a tehetség áll. Olyan különleges kulturális miliő megteremtése, ahol műfajokon átívelő módon mindenki közösen alkothat. Ugyanakkor nemcsak a művészet gyakorlására, de az együttműködésre, a közös gondolkodásra, a közösség építésére is nevel.

A szervezők célkitűzése egyre több fiatal és egyre több pedagógus bevonása. Idén az esélyegyenlőség megteremtése felé is lépéseket kívánnak tenni a Bethesda Gyermekkórházzal együttműködésben. Ennek keretében 15 gyógyult égéssérült, krónikus beteg vagy súlyos betegségből felépült gyermek vehet részt a táborban, ahol digitális projektfeladatokon ép társaikkal együttműködve alkotnak, fejlődnek, integrálódnak és persze élményeket gyűjtenek. 

Rovatok