Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik az avignoni fesztivál

2021. július 5., hétfő 18:51

Először nevezett ki külföldi igazgatót a francia kormány az avignoni fesztivál élére: Tiago Rodrigues portugál rendező 2022 őszétől vezeti a világ leghíresebb színházi találkozóját.

A vezetőváltást néhány órával azelőtt jelentette be a francia kulturális tárca, hogy a negyvennégy éves portugál alkotó legújabb előadásával megnyílik az idei seregszemle. A Pápák palotájának díszudvarán Csehov Cseresznyéskert című darabjának főszerepét Isabelle Huppert alakítja.

Tiago Rodrigues 2014 óta a lisszaboni Dona Maria II Nemzeti Színház igazgatója, 2022 őszén veszi át az avignoni fesztivál vezetését, az általa összeállított első seregszemle 2023 júliusában lesz – közölte Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter.

Ez a világ legszebb színházi fesztiválja (...), és ígérem, minden energiámmal azon leszek, hogy hozzájáruljak a művészi szabadság és a kulturális demokrácia ezen ünnepéhez

– mondta Avignonban tartott sajtótájékoztatóján a kinevezett igazgató.

A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt, idén pedig szigorú óvintézkedések mellett rendezik meg a mintegy 700 ezer nézőt vonzó, háromhetes seregszemlét.

Rovatok