Index Vakbarát Hírportál

Bödőcs figuráját Thuróczy Szabolcs vitte színpadra

2021. július 9., péntek 12:21

Thuróczy Szabolcs megmártózott Bödőcs mikrovilágában a búcsúszentlászlói kocsmában. A helyiek észre sem vették, hogy idegen, így az, hogy autentikusan hozza a szobafestő figuráját, nem is kérdés.

A szerző többször is nyilatkozta, hogy “Thuróczy Szabolcs hangján szól a fejében Oszkár”, a Meg se kínáltak című könyvének főhőse. Álma a héten valósággá vált, a 6színben bemutatták ugyanis a darabot, magát a kocsmaáriát egy levegővel, sok nevetéssel, sírással. Oszkár néhol nosztalgikusan költői, néhol sokkolóan ismerős és karcos világa Keresztes Tamás rendezésében elevenedett meg. Bödőcs így idézte fel a megfelelő szereplő kiválasztását.

Lassan két évtizede figyelem Thuróczy Szabolcs a (magyar) néplélek ismeretéről tanúskodó alakításait Pintér Béla zseniális darabjaiban: organikus, természetes, bio! Az évek során barátságába is fogadott. Mikor először levittem a búcsúszentlászlói kocsmába, húsz perc kellett neki, hogy autentikus szereplőjévé váljon a kolorlokálnak.

„Helyi kőművesekkel biliárdozott hosszan, akik észre sem vették, hogy idegen. Aztán írtam egy kocsmaregény félét és ebből készül most egy monodráma Szabolcs főszereplésével. Keresztes Tamás, kiváló színművészünk, nem mellesleg Gogol: Egy őrült naplójának káprázatos előadója a darab rendezője. A dramaturgia vas törvényeit pedig a nagyszerű Enyedi Éva érvényesíti majd magas színvonalon” – mondta a humorista.

Darabjának következő előadása július 9-én, azaz ma este lesz Érden, a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében. Ezután július 17-én Balatonszárszón, a Csukás Színházban tűzik műsorra a kocsmaáriát.

Rovatok