Index Vakbarát Hírportál

Kofferirodalom – mit olvassunk nyaralás közben?

2021. július 10., szombat 20:41

Nyaralás alatt az ember hajlamosabb vaskos regényekbe kezdeni, mondván, hasonlóra nem lenne ideje a hétköznapokon. Igen ám, de mi van akkor, ha egyesek a rövidebb lélegzetvételű írásokat kedvelik? Íme négy példa, amely jól mutatja, hogy nemcsak regények, hanem novelláskötetek és interjúk is lehetnek szabadság idejére való olvasmányok.

1. Giles Milton: A történelem bizarr lábjegyzetei (Lábnyom Könyvkiadó)

Aki a nyaralás alatt sem akar lemondani a tanulásról, annak telitalálat Giles Milton történelmi feljegyzéseket tartalmazó könyve. Közel száz bizarr, megdöbbentő történet elevenedik meg a lapokon, ám ahelyett, hogy fiktív sztorikat olvasna az ember, megtörtént eseményeket tartalmazó kötetet vesz a kezébe. Szó esik többek között a háborúban szolgáló hős galambról, Agatha Christie rejtélyes, már-már saját regényt érdemlő eltűnéséről, a Titanic tragédiáját – részegen – túlélő férfi kalandjairól, illetve Hitler eltitkolt nőügyeiről is. 

2. Karinthy Frigyes: Hölgyeim és Uraim (Szépmíves Könyvek)

Karinthy minden egyes írása maga a tökély: az író a leghétköznapibb témákból is kivarázsolta azt, amit ki lehetett varázsolni. Hát még mennyire illenek bőröndbe ezek a – korábban ismeretlen – rövidke karcolatok, tárcák, krokik és humoreszkek. Balatonból ki, elolvasni egy flekket, Balatonba vissza! Sőt, némelyik karcolat egy korsó sör társaságában vagy vízparti ebédre várva csúszik a legjobban. Nem regény, hanem szöveggyűjtemény, így kezdheti elölről, hátulról, de akár középről is – a lényeg, hogy ha egyszer elkezdi, nehezére esik letenni. 

3. Szederkényi Olga: Irodalmi popikonok (Helikon Kiadó)

Az interjúkból összeállított kötet kategóriánként mutatja be a hazai és világirodalom nagyjaiként számontartott írók, költők, drámaírók esszenciáját, közönségsikert arató műveik titkát, népszerűségük kulcsát. Női szerzők, külföldön elhíresült alkotók, reneszánsz mesterek: csak néhány a témák közül. Tudósok, professzorok, rendezők, fordítók, családtagok: a megkérdezettek listája is sokszínű, mégis mindannyian az adott, górcső alá vett mű vagy művész életének tudósai. A riporter kérdéseinek hála az alanyok izgalmas szempontokból közelítik meg a témaköröket.

+1: Szerb Antal: Budapesti kalauz (Magvető Kiadó)

Szerb Antal talán legrövidebb lélegzetű kötete nemcsak a vidékieknek, hanem a fővárosiaknak is képes újat mutatni. A könyv amolyan múltbéli térképként szolgál, segítségével szinte egész Budapest bejárható. Az író humoros, szellemes és megható történeteket társít a Lánchídhoz, a Tabánhoz, sőt Újpesthez is – és még megannyi budapesti helyszínhez vagy épülethez. A múlt századi képekkel illusztrált kalauzt olvasgatva az ember szeme előtt szinte életre kel a korabeli főváros.

(Borítókép: Jákob Bálint / INDEX)

Rovatok