Index Vakbarát Hírportál

Francia film nyerte az Arany Pálmát

2021. július 17., szombat 21:27

A Titán című francia pszichológiai thrillernek ítélte az Arany Pálmát a 74. cannes-i fesztivál zsűrije. A filmet Julia Ducournau rendezte − jelentette be Spike Lee zsűrielnök a díjkiosztó elején. Az amerikai rendező véletlenül kotyogta ki a fődíjas film címét, miközben a legjobb férfi alakítás díját kellett volna a zsűrinek átadnia.

Julia Ducournau a második női rendező, aki a fesztivál történetében átveheti az Arany Pálmát, 28 évvel az ausztrál Jane Campion után. A 37 éves rendezőnő a versenyprogram legfiatalabb rendezője, alkotása pedig a 24 alkotás közül a legradikálisabb film. 

A Titán ősztől látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.

A fesztiválon Magyarország négy filmmel van jelen, Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotását nagy favoritként emlegették. Több megosztó, tudatosan provokatív film is versenyben volt még Cannes-ban a fődíjért, erről részletesen is írtunk.

A fesztiválon óriási sikert aratott Mundruczó Kornél filmje is, az Evolúció, mely generációkon átívelő traumáink feldolgozását helyezi a középpontba. Mundruczó Kornéllal lapunk interjút is készített, amelyben elmondta: amikor telefonáltak, hogy filmje az idén létrehozott, Cannes-ban már ismert alkotóknak szóló Cannes Première programban szerepel, még készen sem volt.

Rovatok